Niño de Elche, Palmer, Borja Penalba, Pau Corea i Fillas de Cassandra se sumen al Trovam

Archivo - Arxive - El músic Francisco Contreras Molina, conegut com Niño de Elche
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo
Publicado: jueves, 19 septiembre 2024 12:29

   CASTELLÓ, 19 Sep. (EUROPA PRESS) -

   Niño de Elche, Palmer, Borja Penalba, Pau Corea i Fillas de Cassandra són alguns dels artistes que completen el cartell de la Fira Valenciana de la Música Trovam.

   Segun ha anunciat l'organització de l'esdeveniment, que arriba a la dotzena edició, als noms ja coneguts de Cactus, Miquel Gil, Sandra Monfort, Santero y Los Chicos, Tacho o Gorka Urbizu, ara se sumen altres 26 intèrprets de diverses procedències i sonoritats.

   Així, cal ressaltar, entre d'altres, la presència del flamenc heterodox de Niño de Elche; el transfolk de Palmer; la proposta d'autor de Borja Penalba; el pop electrònic de Pau Corea; i la visió innovadora de les gallegues Fillas de Cassandra. Tots els projectes es presentaran a la Fira Valenciana de la Música que tindrà lloc a Castelló de la Plana entre el dijous 14 i el dissabte 16 de novembre.

   La "variada" representació valenciana La Fira Valenciana de la Música 2024 acollirà una de les primeres presentacions de Cante a lo gitano, el nou treball de Niño de Elche. Figura clau del flamenc contemporani, ara s'aproxima al repertori de Manuel Torre, també conegut com Niño de Jerez, en un nou experiment més enllà dels límits del gènere. L'actuació del cantaor d'Elx ha sigut fruit de l'estreta col·laboració amb l'Institut Valencià de Cultura.

   A Aina Monferrer i a Jordi Palau, coneguts conjuntament com a Palmer, també els agrada provar coses noves. Ells s'inspiren en les manifestacions passades i futures de la cultura valenciana: des del cant d'estil a la Ruta del Bakalao. L'espontaneïtat, l'oralitat i el sarcasme formen part dels seus llançaments -l'últim d'ells titulat Derelicte- i, de segur, no faltaran en el nou àlbum que veurà la llum molt prompte.

   El cantant i guitarrista Borja Penalba posarà en escena Giròvag, primer treball i espectacle que signa únicament amb el seu nom. Després d'acompanyar Feliu Ventura, Miquel Gil o Lluís Llach i gravar amb Maria del Mar Bonet i Mireia Vives, el cantautor es despulla en un disc existencial on sonen estils diferents (vals, tango, rock, etc.).

   De la mateixa manera, qui també estrena projecte amb denominació pròpia és Pau Corea. Després de ser productor, bateria i teclista de bandes de rock, indie i electrònica durant 15 anys, ara lliura unes composicions sofisticades, sensibles i plenes de matisos. Ho fa a través del pop, però amb nous sons i estructures de la música electrònica.

RITMES URBANS

   Els ritmes urbans ressonaran a la capital de la Plana Alta gràcies a Abril, un dels nous talents de l'escena valenciana; Seserino, artista alcoiana que s'aproxima al bedroom pop en l'EP Metamorfosi; i Reina Mora, agrupació que fa una relectura de les tradicionals marxes mores a través de la música electrònica de ball. En canvi, les guitarres tindran protagonisme gràcies a les formacions Bernal, Hey Zuri, Johnny B. Zero, Laverge, Mala Gestión i Slung.

   La cantautora Àgueda Segrelles interpretarà composicions pròpies com "Pop cutre", "Amor de joves" i "Al ritme de l'oblit" i el públic familiar comptarà amb l'espectacle Beatles for Kids, recreació de la música dels quatre de Liverpool pensada perquè xicotets i grans canten i ballen, i Trobadorets, formació castellonenca que estrenarà Creixem, el seu seté àlbum.

   Les gallegues Fillas de Cassandra arribaran a Castelló amb l'espectacle Últimas Dionisíacas. El duet interpretarà nous temes i composicions del reeixit àlbum Acrópole, on recuperaven heroïnes de la mitologia clàssica a través de ritmes de la seua terra passats pel sedàs de l'electrònica. Les reminiscències dels sons tradicionals també es fan paleses en les composicions dels catalans Alba Careta i Henrio; els murcians Maestro Espada; i els extremenys Sanguijuelas del Guadiana.

   La representació andalusa comptarà amb Adiós Amores i Orina. Les primeres aposten per un so retro, amb clucades d'ull a Jeanette, les cantants ie-ie franceses i els Shadows. D'altra banda, els malaguenys Orina conjuguen rock, post-punk i funk amb lletres plenes d'ironia. Des de Madrid, Amor Líquido presentarà el seu debut homònim, un compendi de protestes generacionals a cop de guitarra. Finalment, els balears Donallop i els navarresos Hofe X 4:40 i Rüdiger mostraran diverses maneres d'aproximar-se a l'electrònica.

   La Fira Valenciana de la Música Trovam està organitzada per la Valencian Music Association (VAM!) en col·laboració amb l'Institut Valencià de Cultura (Generalitat Valenciana) i l'Ajuntament de Castelló. A més, compta amb la participació de la Diputació de Castelló; À Punt Mèdia; l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (Ministeri de Cultura); Mediterranew Musix (Turisme Comunitat Valenciana); l'Acadèmia Valenciana de la Llengua; l'Associació d'Artistes, Intèrprets o Executants (AIE); la Universitat Jaume I de Castelló; Radio 3 (RNE); Onda Cero; Mahou - San Miguel (Vibra Mahou); i la Federació Valenciana de la Indústria Musical (FEVIM).

Leer más acerca de:

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià