De la Oliva demana que jutjats de família i violència sobre la dona compartisquen dades per a evitar crims "execrables"

La presidenta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJ-CV), Pilar de la Oliva , durant l'acte d'Obertura de l'Any Judicial 2024-2025
Rober Solsona - Europa Press

   VALÈNCIA, 25 Sep. (EUROPA PRESS) -

   La presidenta del Tribunal Superior de Justícia (TSJ), Pilar de la Oliva, ha reclamat este dimecres que els jutjats de família compartisquen informació amb els jutjats de violència sobre la dona per a detectar situacions de risc i evitar "en la mesura dels possible crims execrables".

    De la Oliva ha realitzat esta petició en l'acte d'Obertura de l'Any Judicial en el seu últim discurs al capdavant de la institució que ha presidit durant els últims 14 anys ja que ha sol·licitat la seua jubilació voluntària efectiva a partir del gener vinent.

    Així, s'ha acomiadat amb una disculpa als ciutadans per "les resolucions" comeses quan s'han registrat dilacions en la resolució dels seus assumptes judicials i ha recalcat que el "gran repte" és recuperar esta confiança i així mateix ha reivindicat que la defensa de la independència judicial és "l'únic camí" malgrat el "cost personal important" que implica. "Ha sigut una etapa intensa, amb moltes alegries i també decepcions", ha assenyalat.

    En la seua intervenció, ha considerat "positiva" l'engegada fa un any dels jutjats de la violència sobre al dona comarcalizados perquè l'especialització és "necessària", "encara que hem de valorar amb l'experiència acumulada les necessitats i dimensió que anem observant".

   No obstant això, ha lamentat que "desgraciadament" quan el jutjat de la violència actua "el conflicte ja ha explotat". Per això, ha defensat que si s'aconseguix que els jutjats de família actuen "ràpidament", igual que les Seccions de les Audiències que coneixen esta matèria, es podrà "evitar almenys una part d'estes situacions dramàtiques i que tant dolor causen".

   De la mateixa manera, ha plantejat, atès que els temps de resposta en l'àmbit dels jutjats de família són "excessius" , especialitzar jutjats en els partits judicials o comarcalizarlos, així com àmplia o crear més seccions en les Audiències.

   "Hem de posar mesures preventives per a evitar que dones com Rocío, Florica, Rosi, Juliana, Margarita o Lorena, totes elles assassinades enguany a la Comunitat, seguisquen morint a mans de assassins sense escrúpols", ha reclamat i per això ha defensat la seua proposta de compartir informació entre jutjats: "Cree en una Administració transversal en lloc d'un sistema compost de parcel·les aïllades i sense comunicació entre elles".

   També ha sol·licitat potenciar els jutjats de primera instància especialitzats en assumptes relatius a mesures de suport a persones amb discapacitat, donat l'edat cada vegada més avançada de la població, i generalitzar-los per la Comunitat Valenciana ja que els dos únics òrgans exclusius que existixen estan a València. A més, ha demanat reformes legals per a alleujar "l'enorme" càrrega de treball que travessen els jutjats d'1 instància, com traslladar a l'Agència Tributària, el cobrament de multes penals.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià