Perllongar la jubilació, agilitar borses d'ocupació i mobilitat, mesures per al personal empleat públic després de dana

Vista general de la reunió del Consell de València, al Palau de la Generalitat
Rober Solsona - Europa Press
Publicado: martes, 26 noviembre 2024 16:51

   Els nous consellers tindran retribucions que podran superar un 15% més del sou del president per a no veure minvada la seua nòmina

   VALÈNCIA, 26 Nov. (EUROPA PRESS) -

   El Consell ha aprovat un decret llei de mesures extraordinàries de gestió, organització i mobilitat del personal emprat públic per a donar una "resposta immediata" a les necessitats existents en la prestació de servicis públics als municipis afectats per la dana. Entre elles, la prolongació voluntària de la jubilació, l'agilitació de borses d'ocupació i mesures temporals de mobilitat.

   A través d'este decrete llei, es pretén "reforçar àrees clau" amb actuacions de caràcter urgent que permeten gestionar tant l'emergència immediata com les posteriors fases de recuperació i volta a la normalitat.

   Per a això, les mesures s'estendran "provisionalment durant el temps que siga necessari" per a aconseguir "la normalització de la prestació dels servicis públics en els municipis afectats", informa la Generalitat en un comunicat.

   Com a primera mesura, es planteja l'agilitació i escurçament dels terminis per a facilitar la prolongació voluntària de la permanència en el servici actiu del personal emprat públic que opte per no jubilar-se arribada la data de compliment de l'edat de jubilació forçosa. D'esta manera, es promou la possibilitat de "seguir comptant amb professionals que aporten el seu coneixement i experiència".

   Com a segona s'establix un procediment de gestió de selecció de personal temporal a través de les borses constituïdes en tots els sectors de la Generalitat, les seues entitats i organismes depenents que incloga també el sanitari, l'educatiu i el de justícia, i que establisca la possibilitat d'acudir, si escau, a les persones demandants d'ocupació inscrites en Labora. Amb això es pretén "garantir la selecció i reclutament ràpids del personal temporal adequat que es requerisca a cada moment" per a atendre l'increment del volum de treball.

   La tercera mesura permet assignar temporalment al personal empleat públic "tasques o responsabilitats diferents" a les corresponents als llocs de treball que exercixen habitualment o realitzar adscripcions temporals amb un procediment "més àgil" que l'actual, que tindrà en compte "preferentment" la voluntarietat. D'altra banda, i amb "caràcter excepcional", es podran establir horaris de matí o de vesprada per al personal emprat públic mitjançant l'organització de "els torns que es consideren necessaris".

"OPTIMITZAR RECURSOS HUMANS I TÈCNICS"

   Així mateix, davant d'esta "situació excepcional", es considera "essencial optimitzar els recursos humans i tècnics" dels quals disposa la Generalitat per a donar resposta a la dana. Sobre este tema, la Generalitat apunta que la norma estatal "permet una ampliació de mesures de caràcter temporal quan estan vinculades a la gestió d'emergències, i proporciona una base per a adaptar les actuacions de l'Administració autonòmica en el context de crisi".

   En este marc, es considera necessari "habilitar als òrgans competents per a adequar els programes de caràcter temporal vigents", de manera que puguen contemplar "actuacions específiques orientades a l'atenció de les necessitats derivades de l'emergència i la gestió dels danys causats".

   Esta adaptació, precisa l'Administració autonòmica, permetrà que estos programes "no només responguen als objectius per als quals van ser creats, sinó que, excepcionalment, puguen col·laborar en el procés de suport i recuperació davant de l'emergència provocada per la dana".

   La norma estatal també establix que la durada dels programes de caràcter temporal podrà ampliar-se, "en cas que les necessitats de l'emergència i recuperació així ho requerisquen". El decret llei subratlla així que esta ampliació temporal permet "garantir l'estabilitat i continuïtat dels recursos assignats a la gestió de la dana", així com "facilitar una resposta que abaste totes les etapes de la recuperació".

   A més, estipula que serà aplicable l'excepcionalitat prevista en el Reial decret Llei 7/2024 per al personal funcionari interí nomenat en lloc vacant a partir del 8 de juliol del 2021 amb funcions destinades a l'atenció a les necessitats derivades de l'emergència de protecció civil i la resposta davant dels danys causats per la dana a la Comunitat. El citat reial decret establix que es podrà diferir el cessament del personal funcionari interí fins a un màxim de dos anys "sempre que exercisca estes funcions".

RETRIBUCIONS

   Finalment, el decret llei conté dues disposicions finals dirigides a modificar el dret vigent per a "adequar-ho a les necessitats excepcionals" derivades de la situació d'emergència i "imprescindibles per a articular una adequada resposta en les circumstàncies actuals".

   Mitjançant la primera d'elles, es procedix a modificar un apartat de l'article 30 de la llei de pressupostos de la Generalitat per al 2024 amb la finalitat de garantir que les persones que s'incorporen a les tasques de reconstrucció i recuperació "no vegen minvades les retribucions que venien percebent en les seues anteriors destinacions, que responen precisament a les seues capacitats i aptituds acreditades".

   Concretament, precisa que les retribucions de totes elles, inclòs el personal de les Forces Armades i dels cossos de seguretat de l'Estat, seran "les establides en la llei de pressupostos per als alts càrrecs de la Generalitat o les equivalents a les retribucions que li corresponguen en el lloc de treball que vinguera exercint en la seua administració de procedència".

   A més, afig que en estes mateixes condicions podrà optar el personal que, en el moment d'incorporar-se al Consell o a un òrgan superior o al nivell directiu i assimilats de l'Administració de la Generalitat, "no estiguera en situació de servici actiu en l'Administració, per qualsevol causa, fins i tot per trobar-se en situació de reserva o retir".

   Al nou Consell s'ha incorporat el tinent general de l'Exèrcit de Terra retirat Francisco José Gan Pampols com a nou vicepresident segon i conseller per a la Recuperació Econòmica i Social, que tindrà la tasca del disseny d'un pla de recuperació i la coordinació de les labors de reconstrucció de les zones afectades.

   El general de brigada de l'Exèrcit de Terra Venancio Aguado de Diego, en situació de reserva, ocuparà la Secretaria Autonòmica del gabinet del vicepresident per a la Recuperació Econòmica i Social de la Comunitat Valenciana. Gan Pampols ha anunciat aquest dimarts que comptarà amb dos sotssecretàries autonòmiques: una per a la reconstrucció i una altra per a relacions amb les Administracions.

   Per al càlcul de l'opció al moment d'incorporar-se com a membre del Consell, en aquests casos als quals es referix la modificació "es tindrà en compte l'actualització de les retribucions que haguera tingut dret percebre si s'hagueren mantingut en el servici actiu en el lloc de treball que ocupava prèviament a la seua situació de cessament, reserva o retir".

   Això sí, puntualitza que tot això "no s'aplicarà a aquells alts càrrecs que, com a requisit per al seu nomenament, hagen de reunir la condició de funcionari públic conforme a la seua normativa específica. I precisa que el límit del 15 per cent "no serà aplicable a les persones que integren el Consell i al nivell dels òrgans superiors de les conselleries".

   Preguntada per esta última qüestió, la vicepresidenta primera del Govern valencià, Susana Camarero, en la roda de premsa posterior al ple del Consell d'este dimarts, ha al·legat que ella no va ser "part de la negociació" d'este decret, per la qual cosa ha justificat no tenir informació d'este assumpte "molt concret i específic". No obstant això, ha apuntat que els sindicats "no solament van estar presents en la negociació, sinó que ho van aprovar".

Contador

Leer más acerca de:

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià