Personal d'EOI reprendrà les protestes per a exigir l'obertura de nous grups que tenen demanda

Archivo - Arxiu - Concentració a les portes de les EOI València-Saïdia (arxiu)
STEPV - Archivo
Publicado: jueves, 12 septiembre 2024 17:10

   VALÈNCIA, 12 Sep. (EUROPA PRESS) -

   Personal d'escoles oficials d'idiomes (EOI) han convocat este divendres una concentració a les 14.00 hores a la Plaça Manises, davant de la seu de la Generalitat, per a exigir que es revertisquen "les retallades" i s'òbriguen nous grups per als quals hi ha demanda, tal com es va comprometre l'administració educativa.

    El Sindicat de Treballadors i Treballadores de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV), que ha mostrat el seu suport a la protesta, assenyala que l'inici de curs ha sigut "de tot menys tranquil" en estos centres.

    "Les proves de certificació estan funcionant amb normalitat però, en molts casos, els docents han d'assumir càrrega dels companys que encara no han arribat al centre. Fins i tot hi ha hagut funcionariat de carrera d'especialitats com Espanyol per a Estrangers que fins a ahir no van tenir plaça. També hi ha places a temps parcial que no s'han publicat ni adjudicat, a pesar que la Conselleria tenia constància des de juliol, amb l'aprovació del forecast de cada centre", sosté el sindicat en un comunicat.

   A més, al·ludixen a la "situació excepcional" en el cas de Grec en l'EOI de Saïdia. "Amb les retallades, es van veure obligats a planificar una integració de nivells en el mateix grup --el primer i el segon any de B1 en la mateixa aula, per exemple--, que limita la capacitat a 9 alumnes de cada nivell integrat, i amb les matrícules s'ha observat que això és una oferta insuficient per a la demanda actual que hi ha hagut, ja que s'han quedat bastants alumnes sense ser admesos (al voltant del 60%)".

    "Així i tot, --prosseguixen-- el departament de Grec i l'alumnat no tiren la tovallola, ja que han traslladat el seu malestar a Conselleria per a desfer els grups integrats i la seua voluntat de canviar horaris per a adaptar a les preferències dels discentes. A més, fan èmfasi en què l'administració educativa es va comprometre a ampliar l'oferta si hi havia necessitat, però de moment no han rebut un informe favorable a les seues peticions".

   En este punt, STEPV advertix que no només este idioma té problemàtica amb la integració de nivells, ja que reduir grups "és una pràctica que s'ha fet en la majoria d'EOI". Per exemple, a Utiel, el departament de Valencià "ha hagut d'integrar, fins i tot, els anivelles B1 i B2, que tenen un currículum bastant diferent".

IDIOMES MINORITARIS

   Altres incidències que ressalta STEPV són la reducció del Basc, que més de 4.500 alumnes es queden fóra de les aules d'Español com a llengua estrangera o que idiomes minoritaris, com per exemple el polonès, el neerlandès i el finès en l'EOI de València-Saïdia o el romanès en la de Castelló, "no han pogut oferir grups del nivell inicial".

    "A llarg termini, si la situació no canvia, estes llengües s'acabaran extingint a les EOI", auguren.

Leer más acerca de:

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià