L'economia espanyola va augmentar un 3,3% interanual, una desena més que en el trimestre anterior però menys del 3,4% esperat
MADRID, 23 Dic. (EUROPA PRESS) -
L'economia espanyola va créixer un 0,8 per cent en el tercer trimestre de l'any, el mateix que en el trimestre anterior, gràcies, sobretot, a la despesa pública, que va avançar a un ritme trimestral del 2,5%, taxa dos punts superior a la del trimestre anterior i la més elevada de la sèrie, que s'inicia el 1995.
Per la seua banda, el consum de les llars va augmentar un 1,2% en els mesos d'estiu, una desena més que en el trimestre previ, segons les dades de Comptabilitat Nacional publicats este dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
En taxa interanual, el Producte interior brut (PIB) va avançar un 3,3%, una desena més que en el trimestre anterior, però una desena menys de l'avançat a la fi d'octubre, quan s'esperava una taxa del 3,4%. Malgrat això, es tracta de la taxa interanual més elevada des del primer trimestre del 2023.
"Es confirma que l'economia espanyola manté el bon pols. (...) Mancant les dades de l'últim trimestre, l'economia espanyola confirma el seu dinamisme el 2024, i continua liderant el creixement entre les principals economies de la Unió Europea. Els analistes anticipen a més que seguirem fent-ho el 2025 i 2026", ha destacat el ministre d'Economia, Carlos Cuepo, en una valoració de les dades de Comptabilitat Nacional remesa als mitjans de comunicació.
Amb les dades del tercer trimestre, l'economia espanyola acumula 17 trimestres consecutius d'increments trimestrals i 14 trimestres d'avanços interanuals.
En el tercer trimestre de l'any, la demanda nacional va aportar 2,8 punts al creixement interanual del PIB, la seua major contribució des del tercer trimestre del 2022, mentre que la demanda externa va aportar mig punt.
Per la seua banda, el creixement trimestral del PIB en un 0,8% es va fonamentar exclusivament sobre la demanda interna, l'aportació de la qual va ser d'un punt, enfront d'una contribució negativa del sector exterior de dues desenes.
Enfront de l'increment trimestral del consum de les llars i de les Administracions Públiques, la inversió va retrocedir en el tercer trimestre un 1,3%, entrant en negatiu després de tres trimestres d'alces, a causa de la caiguda de la inversió en habitatge en un 1,8% respecte al trimestre previ.
Per sectors econòmics, els servicis van créixer un 1% en els mesos d'estiu, una desena menys que en el trimestre anterior i per sobre de l'avanç del 0,2% de la indústria, però per baix de l'1,1% de l'agricultura. La construcció va ser l'únic sector que va presentar taxes negatives, amb una reculada de l'1,5%, enfront del creixement del 0,7% del trimestre previ.
Per la seua banda, les exportacions van augmentar un 0,4% entre juliol i setembre, el mateix que en el trimestre precedent, mentre que les importacions van avançar un 0,9%, mig punt més.
El PIB a preus corrents es va situar en 399.399 milions d'euros en el tercer trimestre, xifra 5.054 milions d'euros superior a la del trimestre precedent (+1,3%) i la més elevada de la sèrie històrica. En taxa interanual, l'increment va ser del 6,8%, una desena més que en el segon trimestre.
EL PIB ACCELERA EL SEU RITME D'AVANÇ INTERANUAL Al 3,3%
En taxa interanual, el PIB del tercer trimestre va créixer un 3,3%, la qual cosa suposa una desena més que en el trimestre precedent.
El consum de les llars va registrar un creixement interanual del 3%, quatre desenes més que en el trimestre anterior, mentre que la despesa pública va augmentar un 5,5%, taxa 1,5 punts superior a la del segon trimestre. La despesa pública acumula ja sis trimestres consecutius amb alces del 4% o superiors.
La inversió, per la seua banda, va avançar un 1,6% interanual, nou desenes menys que en el trimestre previ, després d'accelerar-se la inversió en habitatge mitjà punt, fins al 3,2%, i moderar-se en 2,5 punts, fins al 0,5%, la inversió en maquinària i béns d'equip.
Per sectors econòmics, els servicis van elevar el seu valor afegit brut un 3,5% interanual, taxa tres desenes inferior a la del trimestre anterior, mentre que la construcció va mantenir un creixement interanual del 2,4%. En canvi, l'agricultura i la indústria van accelerar el seu avanç interanual fins al 8,3% i el 4%, enfront de les taxes del 5,6% i del 3,5%, respectivament, del segon trimestre.
Pel seu costat, les exportacions van mostrar en el tercer trimestre de l'any la seua major alça interanual des del primer trimestre del 2023, amb un creixement del 4,3%, taxa dos punts superior a la del segon quart de l'any. Les importacions, per la seua banda, van créixer un 3,2% interanual, 2,4 punts més que en el trimestre anterior.
Precisament, el ministre d'Economia ha destacat l'"estirada" que van experimentar les exportacions en el tercer trimestre en taxa interanual, així com el "molt positiu" creixement del consum de les llars.