La població estrangera augmenta un 30,1% a la Comunitat Valenciana en dos anys

Archivo - Arxiu - Logo de Funcas
FUNCAS - Archivo
Publicado: viernes, 27 diciembre 2024 11:45

   VALÈNCIA, 27 Dic. (EUROPA PRESS) -

   La població estrangera ha augmentat un 30,1 per cent a la Comunitat Valenciana des de l'1 de gener del 2022, mentre que la població espanyola s'ha incrementat en un 1%, la qual cosa ha deixat un creixement poblacional total del 5,5%.

   Així ho ha destacat Funcas, que ha triat com a 'Dada de l'any' que la immigració aporta el 84% del creixement de la població espanyola. En concret, la població espanyola se situava a 1 d'octubre (última dada disponible) en el màxim històric de 48.946.035 ciutadans després d'incrementar-se en 1,5 milions des de l'1 de gener del 2022.

    Funcas ha destacat que este creixement ha procedit fonamentalment de la població amb nacionalitat estrangera, que ha aportat 1,2 milions de ciutadans (el 84%), mentre que la població amb nacionalitat espanyola ha augmentat en 232.000 persones.

   La població estrangera ha passat de representar l'11,6% de la població total d'Espanya a l'inici del període considerat a suposar el 13,8%. "Esta tendència és rellevant mentre que ha sostingut el creixement de l'economia i la creació d'ocupació, especialment en els sectors més afectats per l'escassetat de mà d'obra", ha explicat Funcas.

   Totes les comunitats autònomes han experimentat un fort ascens de la població estrangera, que "ha més que compensat" la pèrdua de població espanyola (excepte a Extremadura, única comunitat on la població total ha descendit en el mateix període).

   L'entrada d'immigrants ha sigut especialment pronunciada en algunes de les regions més amenaçades pel declivi demogràfic, com Astúries, Castella i Lleó i Galícia. Al revés, el creixement de la població estrangera ha sigut menor, en general, en els territoris on el seu pes era ja elevat, com a Balears, Canàries o Catalunya.

   En l'etapa d'expansió prèvia a la crisi del 2008 la població va registrar un creixement molt intens, procedent en un 70% de la immigració. Amb l'esclat de la crisi el creixement es va ralentir, i fins i tot del 2012 al 2015 la població total va descendir a causa de l'eixida de població immigrant.

   A partir del 2016 el nombre d'habitants va tornar a augmentar, encara que a ritmes més moderats, estancant-se el 2020 i 2021, els anys de la pandèmia. A partir del 2022 comença una nova etapa de fort creixement, sustentada, com en els primers anys de segle, en l'aportació de població immigrant.

IMPACTE EN EL MERCAT LABORAL

   El 40% de l'ocupació creada entre el primer trimestre de 2022 i el tercer trimestre del 2024 ha sigut ocupat per estrangers, segons les xifres d'afiliació a la Seguretat Social.

    En sectors com l'hostaleria, el comerç i la construcció el percentatge s'ha situat entre el 45% i el 60%, i, en l'agricultura, en el 80%. D'esta manera, el 13,4% del total d'afiliats a la Seguretat Social en el tercer trimestre del 2024 eren estrangers, dos punts percentuals més que al començament del 2022.

   L'Enquesta de Població Activa (EPA) llança un pes fins i tot major dels estrangers en el creixement de l'ocupació en el període, un 45%, i, a més, han suposat el 57% de l'increment de la població activa, és a dir, de l'aportació de nova mà d'obra a l'economia. El 15% del total d'ocupats actuals són, segons l'EPA, de nacionalitat estrangera, enfront d'un 12,7% en el primer trimestre del 2022.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià