Compromís critica als 'populars' que no demanen el fons d'anivellació que exigix Mazón
MADRID/VALÈNCIA, 8 Oct. (EUROPA PRESS) -
El PP ha tret avant este dimarts amb la seua majoria absoluta en el Senat una iniciativa amb la qual busca forçar al Govern a iniciar en la Conferència de Presidents la negociació "multilateral" de la reforma del sistema de finançament autonòmic i posteriorment portar-ho al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).
Durant el Ple, els 'populars' han tret avant la seua moció --iniciativa no legislativa-- posant l'accent que la negociació multilateral és la que reclamen "la majoria dels presidents autonòmics". El PSOE i els seus socis parlamentaris han avançat el seu rebuig a esta proposta del PP.
El PP requerix que el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, i els presidents autonòmics acorden junts el procediment a seguir per a la negociació i després es convoque el Consell de Política Fiscal i Financera per a "debatre de manera conjunta (multilateralitat) i transparent el nou sistema de finançament".
El text que finalment ha tirat endavant, arreplegat per Europa Press, demanda al Govern que presente una proposta "clara i consensuada" sobre la reforma del sistema de finançament autonòmic "en el termini més breu possible".
Per als 'populars', la reforma ha d'abordar els "problemes estructurals del sistema actual" i garantir una distribució "equitativa, suficient i transparent dels recursos públics".
Deu també respectar l'autonomia fiscal de les comunitats i fomentar una major corresponsabilitat fiscal, per a "assegurar la sostenibilitat financera del model autonòmic i enfortir la cohesió territorial i social de l'Estat".
MÉS CAPACITAT DE DECISIÓ EN EL CPFF
Altre dels punts que han sigut aprovats també insta al Govern modificar el reglament del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per a dotar a les comunitats de major capacitat de decisió en la presa de decisions.
Segons el reglament vigent, el Govern necessita el vot d'una sola comunitat autònoma per a validar en el CPFF l'acord al que arribe bilateralment amb Catalunya en matèria de finançament autonòmic, ja que el Ministeri d'Hisenda compta amb la meitat de vots en este fòrum.
Esta reivindicació va ser compartida pel president de Castella-la Manxa, el socialista Emiliano García-Page, en la reunió que va mantenir divendres passat amb Sánchez a La Moncloa, alertant que el Consell de Política Fiscal no pot ser l'únic òrgan en el qual debatre este assumpte.
FIXAR-SE EN VARIABLES COM LA DESPOBLACIÓ
Així mateix, el PP advoca per quantificar i aclarir, amb base en pronunciaments previs de la ministra d'Hisenda, la fórmula d'increment dels fons a destinar a les comunitats, per a coneixement previ i "garantir que ningú perd i tots guanyen".
També demana tenir en compte variables com la dispersió, la despoblació, l'envelliment, el repte demogràfic, el cost de la prestació dels servicis, variables que permeten la suficiència financera de cada autonomia, perquè els servicis es presten "en condicions d'igualtat en tot el territori nacional".
Finalment, exigix respectar les competències normatives de les comunitats, evitant "intromissions", així com que s'acorde un "Compromís d'Estat" amb el qual s'assegura que qualsevol increment de costos extraordinaris per decisions unilaterals del Govern que repercutisca en les autonomies "portarà automàticament adherida el finançament necessari per al seu compliment".
REBUIG Al FONS D'ANIVELLACIÓ
Per la seua banda, Compromís critica la negativa del PP a la seua esmena per a crear un fons d'anivellació transitori en suport a comunitats infrafinanciadas com la Comunitat Valenciana. Una esmena, assegura, "copiada literalment de la proposta que el president de la Generalitat, Carlos Mazón, va presentar recentment com a reivindicació al president Pedro Sánchez".
"És sorprenent que el Partit Popular haja decidit no recolzar una proposta que el seu propi president a la Comunitat Valenciana va presentar com a urgent i necessària. No és només una qüestió de lleialtat cap a la Comunitat Valenciana, sinó de coherència política", manifesta el senador Enric Morera, qui retrau al PP que haja "decidit donar l'esquena a una reivindicació legítima i consensuada a la Comunitat Valenciana, desoint fins i tot al seu propi líder autonòmic".
Amb la seua esmena, Compromís també intentava assegurar que si es condona deute a alguna autonomia, la Comunitat reba "un tractament equitatiu i just, sense condicions i amb transparència".