La nova llei aprovada al juny establix que el director serà nomenat a proposta del Consell d'Administració de la CAVSA
VALÈNCIA, 20 Nov. (EUROPA PRESS) -
El president del consell rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), Miquel Francés, assumirà provisionalment les funcions d'Alfred Costa després de la seua dimissió com a director general d'À Punt després de quasi cinc anys al capdavant de la radiotelevisió pública valenciana.
D'esta manera ho arreplega la llei 6/2016, de 15 de juliol, del Servici Públic de Radiodifusió i Televisió d'Àmbit Autonòmic, de Titularitat de la Generalitat, en el seu article 22, relatiu a la naturalesa i elecció de la direcció general d'À Punt.
Concretament, assenyala que, en cas que no s'haja nomenat el càrrec de director general o quedara vacant, el president del consell rector assumirà, de manera provisional, les seues funcions, "fins que es realitze el nomenament d'un nou director general complint amb les majories i procediments establits en la present llei".
No obstant això, esta norma --que va ser la que va permetre recuperar el servici públic el 2016 després del tancament de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) el 2013-- va ser derogada el 27 de juny del 2024 amb l'aprovació de la nova llei de la Corporació Audiovisual de la Comunitat Valenciana (CACVSA) per part de Les Corts Valencianes, gràcies als vots del PP i Vox.
La nova llei que dirigirà el servici de radiotelevisió valenciana establix la creació d'una nova empresa pública denominada CAVSA, que serà "moderna i molt més professional, àgil, adaptada als temps que corren i molt similar a la resta de televisions autonòmiques". I proposa fusionar els dos ens actuals (CVMC i SAMC) en un únic, garantint la subrogació de tots els treballadors.
CVMC I SAMC CONTINUARAN "EL TEMPS IMPRESCINDIBLE"
En les disposicions transitòries, establix que tant l'actual Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació com la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació (SAMC) "continuaran amb la seua activitat, mantenint a este efecte la vigència" de l'antiga llei, durant "el temps imprescindible fins a la constitució de la nova societat i l'inici efectiu de la seua activitat", una cosa que fins al moment encara no s'ha produït.
De fet, segons esta mateixa norma, Les Corts Valencianes "han d'iniciar l'elecció dels membres del Consell d'Administració en el termini d'un mes després de l'aprovació de la llei", cosa que tampoc s'ha produït, per la qual cosa els membres de l'actual consell rector de la CVMC continuen en funcions fins a la constitució del nou òrgan.
Este nou Consell d'Administració comptarà amb huit membres, dels quals set seran triats per Les Corts i el huitè, per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP). Serà l'encarregat de proposar al director general, que podrà ser triat en primera votació de tres cinquenes parts de Les Corts i, en cas contrari, per majoria absoluta.
La llei estipula que la direcció general "haurà de ser nomenada en el termini d'un mes des de la constitució del Consell d'Administració". A partir d'ací, s'establirà "el nou organigrama i els processos de nomenaments del personal directiu".
A PROPOSTA DEL CONSELL I PER CINC ANYS
Respecte a la naturalesa del director general, la nova llei arreplega que esta funció és l'òrgan executiu de la CACVSA i serà "nomenat pel Consell, a proposta del Consell d'Administració". La durada del seu mandat serà de cinc anys i, si escau, podrà "continuar en les seues funcions fins a la presa de possessió del nou director general".
A més, la llei establix que la condició de director general és "incompatible amb l'acompliment de qualsevol altre càrrec públic" i estarà subjecte al règim d'incompatibilitats fixat per als membres del Consell d'Administració.
Entre les funcions, la norma establix que depenguen d'esta figura "complir i fer complir les disposicions que regixen la CACVSA i els acords del Consell d'Administració"; proposar l'aprovació del pla d'actuació, la memòria anual, la proposta de pressupostos d'explotació i de capital i elaborar la proposta de contracte-programa, a més d'orientar, impulsar, coordinar i inspeccionar els serveis i adoptar les disposicions i mesures internes de funcionament i organització.
També és el responsable de la contractació; d'autoritzar els pagaments i despeses; de proposar al Consell la plantilla de personal i l'organigrama i nomenar i cessar al seu personal directiu; d'establir la programació dels servicis adscrits a la CACVSA; d'atendre les recomanacions, informes i sol·licituds del Consell Assessor, Consell d'Informatius i de l'Oficina de Participació Pública, i de comparèixer davant de la comissió parlamentària de Les Corts per a adonar de la seua gestió, l'organització i desenvolupament de les seues competències.
Respecte als casos de cessament, dimissió, renúncia o incompatibilitat sobrevinguda, la llei estipula que es procedirà "immediatament" a la designació del nou director general pel procediment establit en la llei.
També arreplega la possibilitat que el Consell puga cessar al director general, "oïda o a proposta del Consell d'Administració", davant d'impossibilitat física o malaltia, incompetència manifesta o actuació "contrària als criteris, principis o objectius" de la llei, condemna en sentència ferma per delicte dolós i incompatibilitat.