El Principal estrena 'Farra': quan el teatre clàssic s'unix al circ per a tornar a ser una festa de tots

El Teatre Principal de València acollirà l'estrena absoluta de 'Farra', de la Companyia Nacional de Teatre Clàssic i Companyia Lucas Escobedo
GVA
Publicado: jueves, 28 noviembre 2024 18:01

   La Companyia Nacional de Teatre Clàssic i la de Lucas Escobedo combinen textos del Segle d'Or, guitarra elèctrica, malabars i 'clown'

   VALÈNCIA, 28 Nov. (EUROPA PRESS) -

   El Teatre Principal de València acull este divendres l'estrena absoluta de 'Farra', una "reivindicació de la festa i de la cultura com a lloc de trobada i celebració", que s'acosta al teatre clàssic fugint d'"elitismes", gràcies a la unió de la Companyia Nacional de Teatre Clàssic amb les arts circenses de la Companyia Lucas Escobedo.

   Textos del Segle d'Or i uns altres actuals, música en directe, comèdia 'clown', malabars i acrobàcies componen esta proposta que pot veure's el 29 i 30 de novembre i l'1, 7 i 8 de desembre, amb dramatúrgia de Lucas Escobedo i direcció de María Díaz i Lucas Escobedo.

   La directora adjunta d'Arts Escèniques de l'IVC, María José Mora, ha participat en la presentació junt amb la coordinadora de Teatres de la Diputació de València, Marylène Albentosa, al director de la companyia Lucas Escobedo i la compositora i directora musical Raquel Molano.

   Escobedo ha explicat que, amb 'Farra', es vol "reivindicar el teatre, la cultura i les arts escèniques com a lloc de trobada i celebració". A més, la proposta subratlla com "el teatre clàssic barreja el culte i el popular". "A voltes, en alguns estaments, sembla que el teatre clàssic és alguna cosa elitista, per a gent erudita", però "el teatre és popular" i la gent de l'època coneixia les seues històries i les gaudia en la plaça o el corral. Així, 'Farra' "no és per al públic erudit, és per a tots els públics", inclòs xiquets.

    Des de la companyia reconeixen que "no tothom vol estar de festa" i que moltes vegades esta "t'atropella". Més en un moment en el qual València intenta recuperar-se de la dana. Així, l'espectacle també intenta "dignificar això", incloure a qui no vol celebrar, amb una escena dedicada a este sentiment. "Està esta cautela des del principi, i ara a València molt més", ha assegurat Escobedo.

    Amb estes premisses, 'Farra' és "un collage de diferents textos del Segle d'Or de diferents autors" en el qual també es reivindica a les autores, es dona espai a la creació actual, en una història que no es fita a una època, on hi ha bateries però també cervantines. "Una proposta comuna i estètica que abasta des del Segle d'Or fins al XXI", amb moments en vers i en prosa. Alfonso Rodríguez, Irene Coloma, Jesús Irimia (Xuspi), Lucas Escobedo, Paula Lloret i Raquel Molano interpreten esta 'Farra' barroca que pretén ser un bufe d'energia positiva.

    La música en directe juga un paper important, han explicat. En paraules de Molano, "no és una part a banda, és un fil conductor de tota l'obra". Està present la música barroca i també el repertori original, un "un compendi de sonoritat on sempre hi ha anacronisme"- "Barregem material culte i popular, agafem músiques existents de l'època, els donem la volta i les posem al servici de la festa", ha afegit.

   En la part visual, l'escenògraf Xavier Erra ha elaborat 120 farolets a mà que remeten als d'antany però alhora a l'actualitat. L'elenc eixirà a un escenari "bastant lliure" on la il·luminació i el vestuari mantindran una coherència estètica, inspitada en la paleta de colors del barroc, i jugant amb la profunditat.

    María José Mora ha destacat que suposa "un luxe presentar en el Principal l'estrena absoluta d'un espectacle amb el segell de la CNTC i de la companyia alacantina Lucas Escobedo, exemple de producció de circ contemporani de gran qualitat tècnica i encert estètic en la qual, a més, es transmet el valor i la necessitat de la trobada i la celebració, un símil en si del que significa anar al teatre". Per la seua banda, la directora i coordinadora artística d'Escalante, Marylène Albentosa, ha assenyalat que és "fantàstic explicar, de nou, amb la companyia de Lucas Escobedo en la nostra 39ª temporada amb funcions escolars del 29 de novembre al 5 de desembre que gaudiran prop d'1.500 xiquets".

   L'IVC i Teatre Escalante han programat funcions vespertines el 29 i 30 de novembre, a més de l'1, 7 i 8 de desembre; i funcions escolars matinals els dies 29 de novembre i 2, 3, 4 i 5 de desembre. El 30 de novembre, en finalitzar la funció, la companyia realitzarà un col·loqui amb el públic. Les entrades es poden adquirir en les taquilles del teatre, així com en la taquilla online de l'IVC.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià