Recuperat un fragment d'una obra perduda de Joan Lluís Vives

Atril de Lluis Vives
Foto: UV
Actualizado: miércoles, 11 febrero 2015 11:56

VALÈNCIA, 11 Feb. (EUROPA PRESS) -

   Els professors de la Universitat de València Francesc J. Hernández i Marc Coronel, juntament amb el professor de la UNED Francisco Calero, han recuperat un fragment d'un manuscrit perdut de l'humanista valencià Joan Lluís Vives. Es tracta d'un text breu, d'unes cinc-centes paraules, que serà presentat esta setmana en el transcurs d'unes jornades commemoratives del 475 aniversari de la mort de Vives, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.

   Este text de Vives ha estat transcrit pel filòleg Willem Canter en un dels seus llibres, publicat el 1564, vint-i-quatre anys després de la mort de Vives. Després ho va copiar el bibliotecari d'Heidelberg Jan Gruter (1604).

   Les investigacions realitzades pels tres professors de la Universitat de València han permès establir el vincle entre aquella transcripció i el testimoni de Willem Simon (1556), que va donar notícia del manuscrit perdut en el pròleg de la seua antologia d'epístoles de Vives. La investigació ha permès explicar per què el fragment ha estat ignorat pels estudiosos de Vives, com per exemple Gregorio Mayans, que han confiat en una afirmació errònia del bibliògraf Conrad Lycosthenes (1551).

    La recuperació del fragment de Vives pot permetre la localització del manuscrit perdut, si s'ha conservat, i anima una línia d'investigació desenvolupada des de fa anys pels professors Calcinaire i Coronel per a identificar l'autoria o coautoria de Vives en obres anònimes o atribuïdes a altres autors. Esta línia d'investigació, basada a l'estudi de les fonts i les concordances textuals, queda reforçada per la recuperació del fragment esmentat.

JORNADES INTERNACIONALS

   Els dies 12 i 13 de febrer se celebren a l'aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València unes jornades internacionals commemoratives del 475 aniversari de la mort de Joan Lluís Vives. Diverses institucions s'han unit per a organitzar esta trobada, conscients que la figura i l'obra de l'humanista valencià és una referència fonamental del segle XVI europeu

   La Universitat de València, la institució Alfons el Magnànim i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua han col·laborat per a patrocinar esta trobada baix la direcció de Marco Antonio Coronel Ramos, professor del Departament de Filologia Clàssica de la Universitat de València.

   A la trobada s'han invitat a investigadors de primer ordre tant nacionals com internacionals. Participaran seguint un guió sustentat en tres blocs temàtics: les ciutats de Vives, l'Humanista Europeu i Noves línies d'investigació. Cadascun d'estos blocs s'organitza, al seu torn, en dos taules, de manera que es facilite no només l'exposició dels ponents, sinó que es fomente també la participació i debat amb tots els presents.

   El primer bloc, que tindrà lloc en la vesprada de dijous 12, servirà per a analitzar la situació social, política i cultural de les societats en les quals Vives va viure i va produir la seua obra. Per això, en una primera taula, Antoni Ferrando, professor de la Universitat de València i membre de l'AVL; Francisco Pons, professor de la Universitat de València i director de la Biblioteca de la Catedral de València, i Miquel Navarro, professor de la Facultat de Teologia Sant Vicent Ferrer de València i membre de l'AVL, compondran un mosaic per a descobrir com era la València que Vives va conèixer i de la va eixir per mai més tornar.

   Després, José Peña González, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat Sant Pablo C.I.O. de Madrid i acadèmic de la Real Acadèmia de Còrdova; i Raymond Fagel, professor de la Universitat de Leyden, exposaran la situació existent en les diferents ciutats europees en les quals Vives va madurar i va escriure la seua influent obra.

ANÀLISIS DE LA SEUA OBRA

   En la segona sessió, en el matí de divendres 13, Jesús Huguet, secretari del Consell Valencià de Cultura; María Luisa Viejo, professora de la Universitat Catòlica de València; Valentín Moreno, bibliotecari en la Biblioteca de Palacio de Madrid; i Dominique de Courcelles, investigadora del CNRS de París, tractaran diversos aspectes de l'obra de Vives relatius al seu pensament i a la seua concepció de la literatura i de la ficció.

   Finalment, a la sessió tercera, en la vesprada de divendres 13, José María Maestre, catedràtic de Filologia Llatina de la Universitat de Cadis; Francesc J. Hernàndez, professor de la Universitat de València; Marco Antonio Coronel Ramos, professor de la Universitat de València; i Francisco Calero, professor de la UNED a Madrid, presentaran investigacions sobre diversos aspectes nous dins de la bibliografia sobre Vives, en la qual s'inclouran el relat de nous aspectes biogràfics, la recuperació del fragment d'una obra perduda de Vives, la possible autoria de Vivas respecte a diverses obres escrites en vernacle a la primera meitat del segle XVI i a la seua relació amb la literatura valenciana del segle XV.

   En acabar la sessió de dijous, es farà una lectura dramatitzada sobre textos de Joan Lluís Vives a càrrec del Grup de Teatre de la Nau Gran de la Universitat. L'accés a les conferències és gratuït fins a omplir aforament.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià