Publicada la Llei valenciana de Concòrdia

Archivo - Arxiu - Obertura de la fossa 111 del cementeri de Paterna per a començar els treballs d'exhumació (arxiu)
EUROPA PRESS - Archivo
Publicado: lunes, 29 julio 2024 11:05

   VALÈNCIA, 29 Jul. (EUROPA PRESS) -

   El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) publica este dilluns la Llei 5/2024 de Concòrdia de la Comunitat Valenciana, que pretén "honrar i protegir la història d'Espanya des de l'any 1931 fins a l'actualitat" i entrarà en vigor en vint dies hàbils.

   Amb la seua publicació, queda derogada la Llei 14/2017 de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana i tota la seua normativa de desenvolupament. També es dissolen comissions, organismes i institucions de caràcter públic autonòmic creats a conseqüència d'esta llei, així com totes les disposicions d'igual o inferior rang el contingut del qual s'opose al que es disposa en esta llei.

   L'aparició en el diari oficial de la normativa --que compta amb cinc articles, una disposició addicional, dos transitòries, una derogatòria i la final-- arriba més de dues setmanes després de la seua aprovació en el ple de Les Corts de l'11 de juliol, en la qual va comptar amb els vots a favor dels llavors socis de govern PP i Vox, i amb el rebuig de PSPV i Compromís.

   El mateix dia de la seua aprovació, la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, va confirmar que el Govern central recorrerà davant del Tribunal Constitucional la normativa, com ja va fer amb la llei aprovada pel govern autonòmic d'Aragó de PP i Vox.

   El divendres passat, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, preguntat sobre la qüestió va dir que no li sembla "de rebut que el Govern d'Espanya vaja envaint competències autonòmiques, encara que es va mostrar disposat "a seguir parlant, dialogant, buscant els punts de trobada que de debò porten concòrdia".

   La nova llei "reconeix a totes les víctimes de la violència social, política, del terrorisme o la persecució ideològica i religiosa esdevingudes en el territori de la Comunitat Valenciana durant el període històric comprès entre 1931 i els nostres dies", segons el seu article primer.

    Amb això, "es reconeix el mateix règim de protecció i reconeixement a les víctimes de la Segona República i del terrorisme que a les víctimes a les quals fa referència la Llei 20/2022, de 19 d'octubre, de memòria democràtica". Al mateix temps, es reconeix expressament a "les víctimes del terrorisme com a víctimes de violència social i política efectuada per grups terroristes".

   Per tant, la nova llei arreplega el dret de les víctimes i familiars a activitats d'indagació, localització, exhumació i identificació de les persones desaparegudes i la reparació i preservació de la seua memòria, "evitant qualsevol intent de revengisme o manipulació de la nostra història que encoratge l'enfrontament entre espanyols"

   Igualment, entre altres qüestions, s'arreplega la "investigació dels fets delictius perseguibles realitzats contra les víctimes del terrorisme que no hagueren sigut resolts". Així, es podrà autoritzar a l'Advocacia General de la Generalitat Valenciana la iniciació de processos o la personació en els ja existents, de conformitat amb la Llei 10/2005, de 9 de desembre, d'assistència jurídica a la Generalitat.

UNITAT VALENCIANA DE LA CONCÒRDIA

    La Llei de Concòrdia, en el seu article 3, crea la Unitat Valenciana de la Concòrdia, amb la qual es "cooperarà en el compliment de les obligacions establides" en l'article segon i en la Llei d'ajuda a les víctimes del terrorisme.

   Esta unitat, segons establix la nova normativa, estarà adscrita a "la conselleria competent en matèria de transparència " i tindrà autonomia funcional. El director de la unitat haurà de ser escollit d'entre professors universitaris experts en Dret Penal, Història, Dret Constitucional, Història del Dret, Filosofia, Ciències Polítiques o Sociologia.

    Correspon a la persona titular de la conselleria competent en matèria de transparència fixar la política i les directrius d'actuació de la unitat, atenent a les directrius traçades pel Consell en un "Pla estratègic de concòrdia democràtica" i en els programes anuals d'actuació.

   En una disposició transitòria, es precisa que, fins a l'engegada de la Unitat Valenciana de la Concòrdia, les seues funcions les exerciran les entitats i òrgans que les vingueren exercint.

"LLOCS DE LA CONCÒRDIA"

   En comptes dels "llocs de la memòria democràtica" arreplegats en l'anterior norma i també en la llei estatal vigent, la nova llei autonòmica atorga la consideració de "llocs de la concòrdia de la Comunitat Valenciana" a aquells espais, immobles o paratges que revelen interès per haver-se desenvolupat en ells fets de singular rellevància per la seua significació històrica, simbòlica o per la seua repercussió en la memòria col·lectiva dels fets conduents i "concurrents a les situacions que van portar a adquirir la condició de víctima conforme al que es disposa l'article primer d'aquesta llei".

   Es reconeix així mateix el dret d'accés als mateixos efectes d'investigació acadèmica, principalment als historiadors. El contingut d'este article serà objecte de desenvolupament reglamentari.

   En el seu últim article, la Llei de Concòrdia inclou que la Generalitat elaborarà un catàleg de vestigis en l'àmbit de la Comunitat Valenciana. Es designarà per a això un comitè d'experts triats pels titulars de les conselleries amb competències en protecció del patrimoni cultural i transparència "per igual".

   A més, en una disposició addicional, la norma establix que la Generalitat impulsarà la inscripció de defunció de les víctimes desaparegudes, de conformitat amb el que es disposa en la disposició addicional octava de la Llei 20/2011, de 21 de juliol, del Registre Civil.

    Així mateix, la tramitació dels procediments en matèria de memòria democràtica iniciats i no conclosos a l'entrada en vigor d'esta llei decauran de manera automàtica, a excepció dels processos d'exhumació, segons la segona disposició transitòria.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià