Qüestions de privadesa i excés de dades arreplegades, principals problemes de ciberseguretat de joguets intel·ligents

Imatge d'arxiu
Carlos Luján - Europa Press
Publicado: viernes, 27 diciembre 2024 18:30

   VALÈNCIA, 27 Dic. (EUROPA PRESS) -

   L'empresa de ciberseguretat i ciberinteligencia S2GRUP, amb motiu de les festes nadalenques, ha manifestat que entre els principals problemes de ciberseguretat de joguets intel·ligents es troben els de privadesa i l'excés de dades arreplegades. "Cada any és major el nombre de joguets intel·ligents que es compren per als xiquets i això requerix parar esment a determinats aspectes per a evitar perills relacionats amb la ciberseguretat", ha ressaltat.

    La responsable de comunicació en ciberseguretat per a Societat i PIMES de S2GRUP, Eva Mª López, ha assenyalat, en un comunicat, que "que un joguet intel·ligent siga educatiu no significa que estiga exempt de perill".

    "Hi ha diversos estudis que han mostrat com alguns d'estos articles per als més xicotets tenen problemes de privadesa perquè no xifren de forma segura les dades que arrepleguen, s'excedixen en la quantitat de dades que registren o compten amb una app que requerix més permisos dels necessaris, per exemple", ha apuntat.

   Igualment, des de l'empresa han indicat que "el 2024 hi ha hagut un incident amb un robot intel·ligent de joguet que, en cas de no haver-se realitzat la seua última actualització, permetia als ciberdelinqüents que tingueren accés a ell per a realitzar videotelefonades, robar comptes dels pares, o modificar el firmware (programari que maneja el maquinari del joguet)".

CONSELLS

   Davant d'este context, l'equip d'experts de S2GRUP ha enumerat una sèrie de consells per a utilitzar els joguets intel·ligents de forma "segura". El primer és escollir marques que "conferisquen confiança". Per a això, és "molt important" revisar les ressenyes d'altres usuaris sobre el producte i indagar sobre si el fabricant oferix periòdicament actualitzacions de seguretat.

    Unes altres de les recomanacions són canviar les contrasenyes predeterminades pel fabricant i actualitzar els sistemes dels joguets connectats periòdicament. Els experts també aconsellen revisar la configuració dels joguets i desactivar totes les funcions o permisos que no siguen "estrictament necessaris" per al seu funcionament.

    Així mateix, si té funció de micròfon o càmera, és recomanable desactivar-los si no són necessaris o cobrir-los si no s'utilitzen. Finalment, aconsellen apagar el dispositiu completament (no deixar-ho en repòs) quan no s'use.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià