VALÈNCIA, 8 Ene. (EUROPA PRESS) -
El Consell ha aprovat la contractació d'emergència dels servicis de vigilància i protecció per a la custòdia d'instal·lacions de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) i del seu material mòbil, així com la vigilància i controls d'accés en les estacions durant la recuperació del servici de les línies de Metrovalencia, després dels danys produïts per les inundacions. El pressupost d'adjudicació ascendix a 3.915.463,87 euros.
La contractació d'emergència aprovada abasta el servici de vigilància del complex de València Sud, així com la custòdia de les diferents unitats de material mòbil que hagen de ser estacionades en determinades estacions durant les fases 1 i 2 del restabliment del servici en les línies de metro, segons ha detallat la Generalitat en un comunicat.
Este contracte, exposa l'Administració autonòmica, respon a la necessitat d'ampliar els servicis que es realitzaven de manera habitual en matèria de protecció i vigilància, amb anterioritat a la dana del 29 d'octubre, i inclou el suport en els controls de flux de persones usuàries, així com la protecció dels Centres d'Atenció al Client de Benimaclet, estació d'Alacant i Colón per a "garantir la seguretat de les persones usuàries".
En plens del Consell anteriors s'ha informat de 26 contractes d'emergència presentats per FGV amb un pressupost de 67 milions d'euros que han permès iniciar els treballs per a reposar els quantiosos danys patits en el conjunt de la xarxa i, especialment, en el Lloc de Comandament, tallers de València Sud, oficines i el tram que unix Sant Isidre i Castelló.
OBRES EN EL CASTELL DE BUNYOL
D'altra banda, el Consell ha pres raó de la declaració d'emergència de la contractació de les obres en l'Església del Salvador del Castell de Bunyol afectada pels efectes de la dana, que van produir diversos despreniments que van deixar dos dels llenços de l'edifici en un estat "precari i inestable" i "amb el risc de col·lapse de les estructures existents", la qual cosa podia afectar a la integritat dels elements del Castell, declarat Bé d'Interès Cultural, així com "comprometre la seguretat de les persones".
En concret, la contractació d'emergència té com a objectiu la reparació puntual del mur recayente a la plaça de l'Església del Salvador i del mur lateral, que recau en el barranc, d'este edifici que alberga el Museu Etnogràfic, per a poder retornar l'estabilitat a l'edifici i que no es produïsquen col·lapses de major envergadura.
Esta obra d'emergència i servicis compta amb un pressupost de 287.209,61 euros, procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) de la Unió Europea, en el seu apartat destinat a la conservació, restauració i posada en valor del patrimoni cultural espanyol a la Comunitat Valenciana. La quantitat es destina a finançar tant l'execució de les obres de consolidació dels murs i la direcció d'obra, projecte i memòria final com el seguiment arqueològic.
Sobre este tema, segons l'informe realitzat per personal tècnic de la Direcció general de Patrimoni Cultural en coordinació amb l'Ajuntament, el Castell de Bunyol és el BIC que s'ha vist més greument danyat pel temporal, la qual cosa feia necessària una actuació de conservació i restauració.
Per això, i donat l'estat en el qual es troba l'estructura i davant del risc que els danys "puguen ser irreparables", Cultura ha decidit intervenir mitjançant el procediment d'emergència amb la finalitat d'"evitar perdre" part del patrimoni cultural declarat BIC.
Així mateix, a més d'esta actuació d'emergència, la Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació ha començat a programar noves obres per a garantir la rehabilitació del patrimoni cultural en tota la zona afectada. En este sentit, s'ha desenvolupat un pla d'inspeccions, en coordinació amb personal tècnic municipal i els rectors de les esglésies, on s'ha prestat "especial atenció" als BIC i altres béns protegits.
Després de conèixer l'abast dels danys, s'ha registrat una base de dades per a poder dissenyar "mesures de suport" als béns del patrimoni cultural valencià, com és el cas del Castell de Bunyol, el de Cullera o el d'Utiel.