La Real Fàbrica de Tapissos exhibix les seues creacions i laboriositatamb obres de cinc pintors valencians

Imatge de l'exposició 'Real Fàbrica de Tapissos: 300 Anys d'Història. Cinc artistes valencians en la RFT'.
EUROPA PRESS
Publicado: jueves, 19 septiembre 2024 18:20

   Porta al Museu de la Seda una mostra temporal amb peces pròpies i llenços i esbossos de Maella, Benedito, Amérigo, Rivero i Valdés

   VALÈNCIA, 19 Sep. (EUROPA PRESS) -

   La Real Fàbrica de Tapissos (RFT) d'Espanya exhibix a València, al Museu de la Seda, les seues creacions i la laboriositat de les peces que ixen d'ella a través de l'obra de cinc pintors valencians que han treballat en esta institució o han dut a terme encàrrecs amb i per a esta.

   Així, la mostra exhibix junt amb documents, mostres de llana, rodets, agulles i altres elements de confecció i restauració de tapissos i catifes i diverses d'estes peces procedents dels fons de la RFT, esbossos, cartons, llenços i peces dels artistes Mariano Salvador Maella, Manuel Benito, Francisco José Amérigo, Manuel Valdés i Elena de Rivero.

   L'exposició, cridada 'Real Fàbrica de Tapissos: 300 Anys d'Història. Cinc artistes valencians en la RFT', forma part del projecte de caràcter itinerant amb el qual esta institució està recorrent diferents ciutats d'Espanya per a donar a conèixer la seua història i l'activitat que desenvolupa des que fóra fundada pel rei Felip V el 1721.

    L'entitat va nàixer com a manufactura d'alta qualitat a Espanya, per a crear "suntuosos tèxtils per a la decoració i acomodament de Reals Llocs". Des dels seus començaments, artistes d'alt nivell van exercir per a ella partix de la seua activitat. Entre estos estan els cinc artistes valencians citats. També el seu pot observar un teler i el treball d'un dels empleats en la RFT confeccionant una d'aquestes peces.

    La mostra s'adapta a cada ciutat per la qual va passant, de manera que en cada territori dona a conèixer la labor de la Real Fàbrica de Tapissos amb vinculació als artistes de cada zona que han passat per ella.

    L'exposició de València s'ha inaugurat hui dijous durant un acte que ha presidit l'alcaldessa d'aquesta ciutat, María José Catalá, i en el qual han participat també el director general de la RFT, Alejandro Klecker d'Elizalde, i el president de la Fundació del Col·legi de l'Art Major de la Seda, Vicente el Genovés de l'Olmo.

    'Real Fàbrica de Tapissos: 300 Anys d'Història. Cinc artistes valencians en la RFT' s'emmarca a més en el conjunt d'activitats proposades en el conveni de col·laboració signat al febrer entre la Real Fàbrica de Tapissos i el Col·legi de l'Art Major de la Seda de València.

    Entre els treballs dels artistes valencians que han treballat per a la RFT destaquen "dos cartons inèdits de Francisco José Amérigo, junt amb alguns esbossos per a catifa de l'artista que la Real Fàbrica de Tapissos ha adquirit recentment en subhasta".

   Com a complement a la mostra, que finalitzarà el 12 de gener, es realitzaran conferències i tallers que abordaran temes relacionats amb el seu contingut com els 'Processos de restauració, tinció i fabricació de catifa i tapís'. A més, hi haurà un sopar temàtic que estarà composta per una selecció de plats valencians i castellans.

    Tant Catalá, com Alejandro Klecker d'Elizalde i Vicente el Genovés de l'Om han destacat la vinculació de la confecció de tapissos amb la tradició sedera valenciana i han parlat del "nexe comú" entre la RFT i el Col·legi de la Seda.

    L'últim d'ells ha valorat la iniciativa de difondre "un treball artesanal", de "liceros i sederos", que de "manté viu" i ha agraït que s'hagen portat fins a la capital valenciana "objectes carregats de valor històric i social" procedents de la Real Fàbrica de Tapissos perquè es puga "conèixer tot el meravellós món" que envolta la seua activitat.

    L'alcaldessa, que ha convidat a tots els valencians a visitar l'exposició, ha destacat les creacions de Mariano Salvador Maella, Francisco Javier Amérigo, Manuel Benedito i els artistes contemporanis Manolo Valdés i Elena del Rivero que s'han plasmat en tapissos a través de la RFT i ha assegurat que "han forjat un patrimoni artístic i tèxtil únic i difícilment igualable".

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià