El risc de pobresa i exclusió social a la Comunitat creix dos punts el 2023 i s'acosta al 30% de la població

Archivo - Sabatilles al Pont del Reial, a 14 de febrer del 2024, a València (arxiu)
Jorge Gil - Europa Press - Archivo
Publicado: jueves, 17 octubre 2024 11:16

   VALÈNCIA, 17 Oct. (EUROPA PRESS) -

   El risc de pobresa i/o exclusió social --indicador AROPE-At Risk of Poverty and Exclusion-- ha afectat el 2023 al 29,6 per cent de la població a la Comunitat Valenciana, això és a 1.542.985 persones. El percentatge suposa un "increment significatiu" de 2,1 punts percentuals i 139.061 persones més respecte a l'any 2022.

    Així ho advertix l'EAPN Espanya i l'EAPN Comunitat Valenciana (European Anti-poverty Network / Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa), que este dijous presenten --en el marc del Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa-- el XIV Informe d'EAPN ES 'L'Estat de la Pobresa. Seguiment de la taxa AROPE 2015-2023'.

    El document també assenyalen que esta autonomia és l'octava amb major taxa AROPE, amb 3,1 punts més que la mitjana a Espanya, situada en el 26,5%. Esta ampliació de la població en AROPE té la seua explicació en l'increment de l'indicador de privació material i social severa que puja 1,2 punts percentuals i, especialment, de la taxa de pobresa que augmenta 2 punts, a causa del menor increment de les rendes mitjanes que es produïx a la Comunitat Valenciana.

   Este territori, advertixen, "seguix lluny del compliment acordat per l'Agenda 2030, para l'assoliment proporcional de la qual el 2023 hauria d'haver registrat prop de 340.000 persones menys en situació de risc de pobresa i/o exclusió social".

   En este sentit, apunten que fins a la pandèmia esta regió estava en la senda del compliment amb el compromés en l'Agenda 2030. L'indicador AROPE es mesura tenint en compte tres elements: la Taxa de risc de pobresa, la Privació Material i Social Severa (PMSS) i la Baixa Intensitat de Treball en les Llars (BITH).

   I segons els elements de renda del 2022, la taxa de risc de pobresa en la C.Valenciana és el 2023 del 24,3%, la qual cosa es traduïx en 1.266.526 persones amb uns ingressos per unitat de consum inferiors al llindar de pobresa (és el 60% de la renda mitjana estatal, per al 2023 era de 785 euro mensuals). Respecte a l'any anterior suposa un increment de 2,0 punts percentuals, la qual cosa en termes absoluts significa prop de 130.000 persones més en pobresa.

   Comparat amb la resta de comunitats, la dada de la Comunitat Valenciana suporta el segon increment més elevat pel que fa al 2022 i amplia en 4,1 punts la seua diferència amb la taxa de pobresa estatal.

   D'altra banda, el valor del 2023 és un punt inferior al registrat el 2015, i pel que fa al 2008, abans de la "gran recessió", quan la taxa de pobresa era del 23,6%, ha augmentat 0,7 punts, és a dir, un increment d'un poc més de 100.000 persones pobres.

    Pel que es referix a la pobresa severa, mesura amb un llindar del 40% de la mitjana de renda a Espanya (persones que viuen en llars amb un ingrés màxim de 611 euro mensuals per unitat de consum), a la Comunitat Valenciana és del 10,7%, i són 1,8 punts percentuals més que el 2022.

POBRESA SEVERA

   Si es compara la dada amb la resta de territoris, la xifra de pobresa severa de la Comunitat Valenciana és la segona més alta, només per baix d'Andalusia (12,9%), i supera per 2,4 punts el valor registrat a nivell estatal (8,3%).

   Per la seua banda, la Privació Material i Social Severa (PMSS) aconseguix el 2023 al 8,3% de la població valenciana, això són 424.323 persones, enfront del 7,1% i 360.678 persones afectades el 2022. Este indicador mostra la impossibilitat de consumir alguns productes i/o servicis bàsics, i el 2023 va augmentar en 1,2 punts percentuals i en 73.645 persones a la Comunitat Valenciana. Malgrat l'increment que patix enguany, la PMSS de la Comunitat Valenciana es manté per baix de la mitjana estatal que està en un 9%.

    Entre els 13 ítems de consum bàsic que establix la UE en l'indicador de PMSS, destaquen que el 38,8% de la població a la Comunitat no pot afrontar despeses imprevistes; mentre un 37% no pot anar-se de vacances fora de casa almenys una setmana a l'any. El 29,1% no pot permetre's substituir mobles desbaratats i un 22,8% no pot mantenir l'habitatge amb una temperatura adequada a l'hivern.

    Tampoc el 13,6% pot gastar petites quantitats de diners en si setmanalment, i el 12,5% no pot participar regularment d'activitats d'oci tals com a esports, cinema o concerts i/o té retards en paga de despeses relacionades amb l'habitatge.

    Quant a l'indicador BITH (Baixa Intensitat de Treball en les Llars), que es referix a les persones entre 0 i 64 anys que viuen en llars en els quals es treballa menys del 20% del seu potencial total d'ocupació, l'informe assenyala que el 8,7% de la població menor de 65 anys, és a dir, unes 364.000 persones a la Comunitat Valenciana, viu en llars amb baixa intensitat d'ocupació.

    Respecte a l'any passat este indicador experimenta un lleu descens de 0,4 punts, la qual cosa en termes relatius suposa una reducció del 4,4%. Així, la Comunitat Valenciana registra una taxa BITH molt propera a la dada de mitjana a Espanya (només 0,3 punts per damunt) i és la sisena regió amb el valor més elevat.

    Al fil d'esta informació, la presidenta de l'EAPN Comunitat Valenciana, Lola Fernández, al·ludix al paper de les administracions de l'Estat: "Segons les dades que aporta el nostre informe, si no hi haguera transferències de l'Estat, és a dir ajudes i/o prestacions socials, el 2023 la situació de pobresa s'ampliaria i aconseguiria al 46,7% de la població a la Comunitat Valenciana".

   "D'altra banda, si només s'inclogueren les pensions de jubilació i supervivència i no es realitzara cap altra transferència, la taxa de pobresa aconseguiria al 31,8 % de la població valenciana. Per això és important subratllar que amb la inversió social necessària sí podem reduir la pobresa", manifesta en un comunicat.

RECLAMEN UNA ESTRATÈGIA VALENCIANA

   "Urgim a una Estratègia valenciana de lluita contra la pobresa i per la inclusió social que aborde des d'una perspectiva holística els aspectes no solament econòmics, sinó laborals, d'accés a l'habitatge, els educatius, sociosanitaris i culturals. I en ella hem d'incloure l'accés a la Renda Valenciana d'Inclusió i les seues complementarietats amb altres rendes com les del treball, ajudes al lloguer, beques de menjador, bons d'accés digital i energètic. Però també hem de parlar d'inserció laboral i ocupació digna, així com d'accés a l'habitatge i a la formació de manera equitativa i no segregada", postil·la.

   Per a la presidenta de l'EAPN CV, és "necessari" un acord a Les Corts Valencianes per a reduir la pobresa fins a la seua erradicació.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià