Rovira promet acabar amb la "penalització" a Alacant i dissenyar ajudes sense "menysprear els senyals d'identitat"

El conseller José Antonio Rovira compareix a Les Corts
JOSÉ CUÉLLAR/CORTS VALENCIANES
Publicado: miércoles, 2 octubre 2024 18:48

   Destaca el nou pla de restauració del patrimoni i insistix en una cultura "de tots i per a tots"

   VALÈNCIA, 2 Oct. (EUROPA PRESS) -

   El conseller d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha avançat la seua intenció de "descompensar" la vertebració de l'oferta museistica a la Comunitat Valenciana i deixar de "penalitzar" a la província d'Alacant, a més de que les ajudes de l'Institut Valencià de Cultura (IVC) no siguen "excloents", ni es repartisquen amb retard, de forma "discrecional" o "menyspreant els senyals d'identitat".

   Així ho ha exposat durant la seua compareixença davant del ple de Les Corts per a explicar les línies generals del seu departament després d'assumir les competències de Cultura amb la remodelació del Consell. Sobre este tema, Rovira ha destacat que la integració de les competències de Cultura en l'àrea d'Educació va en la línia de la política d'"estalvi de la despesa pública" del Consell liderat per Carlos Mazón.

   En el seu discurs, ha defensat una cultura "de tots i per a tots, sense etiquetes" i que no siga "utilitzada amb interessos partidistes i com a arma llancívola en la batalla política", a més de "crítica però sense imposicions": "De la mateixa manera que hem recuperat la llibertat educativa, hem de recuperar la cultural, lliure d'ideologies, on els protagonistes siguen els creadors sense discriminació alguna".

    D'esta manera, ha apostat per fer "tot el contrari al que va fer" el Botànic i ha reivindicat: "La cultura no pot ser l'apèndix d'un únic projecte polític, una col·lecció de símbols per a la lluita política. Ha d'estar basada en la llibertat, sense imposicions per part de qui creu estar en possessió d'un cànon polític que decidix quina és la bona i la correcta cultura".

   Rovira ha apostat per una cultura "que sume sense limitacions" i projecte a la Comunitat amb "un perfil propi a nivell nacional i internacional", mitjançant la seua "acreditació única i singular", i que no es veja "sotmesa a directrius d'uns altres, normalment del nord --en referència a Catalunya--, que ens volen englobar en un mateix territori cultural". També ha apuntat a "recuperar a nivell cultural l'essència que sempre va tenir la Comunitat, sense ser una mala còpia de ningú".

   En esta línia, ha apostat per que la cultura no siga "un espai de conflicte i de divisió", sinó que "proporcione identitat, oci, arrels i orgull". Per a això, ha advocat per defensar "la importància essencial de la cultura, atorgant-li la visibilitat que mereix, sense ser el germà xicotet de ningú".

   En este context, ha agraït a l'exvicepresident i exconseller Vicente Barrera el seu treball al capdavant d'este departament durant l'últim any i ha valorat que en "apenes huit mesos" ha demostrat que "la base de la cultura ha de ser la llibertat": "La seua valentia ens ha mostrat que és possible que la cultura estiga lliure d'ideologies".

PATRIMONI

   Entre les línies d'actuació, en matèria de patrimoni, Rovira ha advocat per "recuperar el que va deixar abandonat el Botànic" i ha posat com a exemple el Teatre Romà de Sagunt, el Castell de Xàtiva o el Centre del Carme (CCCC).

   Per a això es revisarà la Llei de Patrimoni i es durà a terme el pla integral Restaura, destinat a "grans i sobretot petits municipis", amb un augment de tres a set milions en els pressupostos. També ha avançat una exposició itinerant de l'art rupestre o la georreferenciació dels béns patrimonials.

   En els museus, ha apostat per que la programació es base en "excel·lència, eficàcia i racionalització", amb l'objectiu de posicionar als espais valencians a nivell estatal i internacional. També ha promès modernitzar i digitalitzar-los i fomentar la col·laboració públic-privada.

CENTRE DEL CARME I IVAM

   Respecte al CCCC, el titular de Cultura ha destacat la reactivació de "les obres paralitzades durant tres anys", amb mesures com la restauració dels confessionaris vandalizados en el claustre gòtic: "Hem resolt la situació dantesca en la qual estava fruit de l'anterior govern".

   Quant a l'IVAM, ha assegurat que funciona "amb absoluta normalitat" i "sense cap canvi en la programació" des de la dimissió al febrer de l'exdirectora Nuria Enguita i que estan a l'espera de la decisió judicial respecte al procés de la nova direcció. "Estem abordant reformes imprescindibles, enfortint la col·laboració d'altres museus i impulsant processos de contractació pública", ha afegit.

   Al marge d'estos espais, dins de la seua idea de vertebració, ha avançat "més línies nominatives" a Ajuntament i Diputació per a col·laborar en accions com l'Any Sempere "al que el Botànic no va dedicar ni un miserable euro".

   Sobre les galeries d'art, ha promès un major impuls a la seua participació en fires a Espanya i altres països, augmentant les ajudes de 30.000 a 50.000 euros per espai.

DAMA D'ELX

   En clau estatal, Rovira ha tornat a criticar que la Comunitat "patix un greuge reiterat" en la inversió del Govern en cultura i patrimoni. Com a peticions ha instat al Ministeri a publicar els informes que no autoritzen el "préstec" de la Dama d'Elx a la seua ciutat i a implicar-se més en la conservació del conjunt monumental de Sagunt mitjançant un nou conveni, ja que l'actual està "supercaducat".

   D'altra banda, ha avançat que la Generalitat recolzarà candidatures a patrimoni immaterial de la Unesco i que hi haurà "incentius i deduccions fiscals" perquè la indústria cultural "guanye múscul": "Hem passar de la cultura de la supervivència a la cultura de l'ambició".

OPOSICIÓ

   Entre l'oposició, José Chulvi (PSPV) ha tendit la mà a Rovira per a arribar a acords, encara que ha reconegut que la seua intervenció suposa "una mirada arrere", i li ha instat a deixar la cultura fora del debat partidista i a escoltar al sector i "treballar junts contra la censura". També li ha proposat "recuperar el consens" entorn de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL).

   Des de Compromís, Verònica Ruiz ha enlletgit al conseller que no haja mantingut "ni una sola reunió" amb el sector. "Ha vingut ací sense escoltar a ningú", li ha retret, al mateix temps que ha lamentat la "poca diferència" amb el seu predecessor en el càrrec. "Ha dit que va a fer una cultura de tots i per a tots, però de tots amb 'o' de senyors i cafè, copa i puro", li ha etzibat.

   A més, ha censurat que en l'últim any "no ha pogut haver-hi major reculada i desprestigi" de les institucions culturals, amb un "panorama desolador" i "desgavells" oberts a l'IVAM o l'IVC, on "van per la segona porga". "Fulminat el torero, ara toca la quadrilla", ha asseverat.

   Des de Vox, José Mª Llanos ha defensat el treball de Barrera i la "dràstica reversió de l'adoctrinament" del Botànic. En esta línia, ha encoratjat a Rovira a continuar este llegat "sense por, sense embuts i sense descans", a "eliminar qualsevol vestigi d'adoctrinament" i a una "cultura en majúscules". "No es tracta d'una pa' tu i una altra pa' mi, sinó de tot para tots", ha defensat.

   En la seua rèplica, Rovira ha reiterat que "la millor notícia per a la cultura és que ni PSOE ni Compromís" la gestionen i la seua aposta per la "llibertat" encara que estos grups la "detesten". A més, ha rebutjat les crítiques sobre les situació de l'IVC --"no és la casa del terror"-- i ha subratllat que "el 90% dels espectacles d'arts escèniques i musicals i el 100% de les produccions audiovisuals són valencianes".

   "Es veu que vostès tenien menys amics que nosaltres: amb nosaltres hi ha més ajuntaments que participen", ha dit a l'oposició. I ha afegit que ell "mai" aniria a un concert de Taburete, grup programat per la Generalitat pel 9 d'Octubre, però "sap" que Isaura Navarro (Compromís) va ser a veure a este grup fa dos anys.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià