MADRID, 12 Sep. (EUROPA PRESS) -
El president del Govern, Pedro Sánchez, rep a primera hora d'este dijous al Palau de la Moncloa al candidat opositor Edmundo González, segons han informat fonts opositores, tan sol un dia després que el Congrés dels Diputats, a instàncies del PP, haja reclamat a l'Executiu que se li reconega com a president electe de Veneçuela.
González va arribar diumenge passat a Madrid a bord d'un avió de la Força Aèria espanyola a petició pròpia després d'haver passat uns dies amagat en la residència de l'ambaixador espanyol a Caracas. Segons ha informat el Govern, el candidat opositor té la intenció de demanar asil, el qual se li va a concedir. Manté una trobada este dijous amb Sánchez abans d'un acte públic que té el president a les 12.00 hores.
Des de Xina, on es trobava quan es va conèixer la notícia, Sánchez va defensar el dimecres que permetre l'arribada de González a Espanya va ser "un gest d'humanitat i un compromís civil" de la societat espanyola i del seu Govern amb persones que estan "patint persecució i repressió".
Així mateix, en el plànol polític, va reivindicar la postura del Govern des de les eleccions del 28 de juliol a Veneçuela, exigint la publicació de totes les actes i no reconeixent la victòria de Nicolás Maduro, a més de treballar per la unitat en la UE "perquè este unitat ens permeta tenir marge de mediació d'ací a la fi d'any, perquè puguem trobar una eixida que vehicule la voluntat democràtica expressada en les urnes pel poble veneçolà".
El cap de l'Executiu va sostenir que esta posició és "de pur sentit comú" i ha retret al PP que s'opose de manera sistemàtica a les iniciatives del Govern, en clara al·lusió a la proposició no de llei que es va votar hores més tard al Congrés dels Diputats.
Finalment, la PNL va ser validada amb el suport del PP, Vox, PNB Coalició Canària, Unió del Poble Navarro i el vot en contra del PSOE, Sumar i els socis habituals del Govern, entre els quals no ha estat Junts, que es va absentar de la votació per a assistir als actes per la Diada. A més, l'exministre José Luis Ábalos es va abstenir.
Per la seua banda, González no ha fet encara declaracions públiques des que va arribar a Madrid acompanyat per la seua dona i deixant arrere a Caracas a una de les seues filles i els seus dos nets, ja que l'altra residix a Espanya des de fa anys.
L'opositor, un veterà diplomàtic, va publicar el dilluns una carta en la qual va agrair al Govern espanyol la protecció que li havia brindat i va explicar que havia pres la decisió pensant en la seua família i a Veneçuela.
"Només la política del diàleg pot fer-nos retrobar-nos com a compatriotes. Només la democràcia i la realització de la voluntat popular pot ser el camí per al nostre futur com a país i en això seguiré compromès", va traslladar en una carta compartida en les seues xarxes socials.
Este dimarts, durant la concentració enfront del Congrés amb motiu del debat sobre la proposta del PP, la seua filla Carolina va llegir un missatge en el seu nom als centenars de veneçolans que s'havien donat cita. En ell, González va fer una crida a la comunitat internacional per a "redoblar els esforços per la restitució de la democràcia i la llibertat a Veneçuela".
"La voluntat del poble expressada el 28 de juliol ha de ser respectada (...) María Corina i jo els assegurem que esta lluita que iniciem continuarà fins que aconseguim els objectius que ens vam posar", va sostenir.