L'AEPV destaca l'entrada en el mercat llatinoamericà, amb Mèxic i Colòmbia com a "grans interessats"
VALÈNCIA, 4 Oct. (EUROPA PRESS) -
El sector editorial de la Comunitat Valenciana fa una valoració positiva dels resultats obtinguts en la 42ª edició de la Fira Internacional del Llibre Liber, on ha constatat un avanç en el camí de la internacionalització i l'interès creixent de països com Mèxic i Colòmbia.
Així ho ha destacat l'Associació d'Editorials del País Valencià (AEPV) després de la participació en esta cita de 12 signatures de la Comunitat Valenciana.
Des de l'entitat celebren que les editorials s'"obrin camí" en la internacionalització i s'evidencia "una incorporació gradual en l'exportació, principalment a través de l'entrada en el mercat llatinoamericà, amb Mèxic i Colòmbia com a grans interessats".
Del 30 de setembre al 3 d'octubre, l'AEPV ha estat present en l'estand de la Conselleria d'Educació, Cultura, Universitat i Ocupació en LIBER, que s'ha celebrat a Fira Barcelona, amb l'objectiu d'impulsar la presència de la indústria editorial valenciana en els mercats nacionals i internacionals.
Les editorials valencianes que han acudit són Algar Editorial, Andana Editorial, Barlin Libros, Editorial Gusanillo, Institució Alfons el Magnànim, Litera Libros, Postdata Ediciones, Publicacions Universitat d'Alacant, Publicacions de la Universitat de València, Savanna Books i Tu cuento y tú
L'AEPV destaca que, malgrat les noves tecnologies, les fires comercials del llibre continuen tenint sentit perquè el contacte personal és indispensable per a generar les confiances i les complicitats que porten a la signatura de contractes. De fet, en esta Fira Internacional del Llibre es contracta un 30% de la facturació de l'exportació de llibres de les editorials espanyoles, especialment de les mitjanes i xicotetes empreses.
En el cas del sector editorial valencià, en esta 42ª edició ha cobrat un gran protagonisme el mercat llatinoamericà, que ha mostrat un notable interès en els nostres productes. cal destacar els contactes establits amb empreses mexicanes i colombianes, doncs Espanya serà el país convidat d'honor en les pròximes edicions de la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (del 30 de novembre al 8 de desembre del 2024) i a la Fira Internacional del Llibre de Bogotà (del 25 d'abril al 10 de maig del 2025).
"HA DONAT ELS SEUS FRUITS"
La presidenta de l'AEPV, Àfrica Ramírez, ha remarcat que LIBER'24 "ha donat els seus fruits", doncs ha significat la generació de nous contactes i la consolidació d'uns altres ja existents de cara a la internacionalització de les editorials valencianes. "Anem avançant i consolidant el camí que ens vam proposar des de fa temps", ha celebrat, i ha apuntat que la presència de les editorials valencianes no es reduïx a l'estand de la Generalitat, sinó que s'estén per tot el pavelló, "un clar exemple que el sector valencià va avançant".
Així mateix, ha recordat la visita el passat 30 de setembre, en el marc de la inauguració de la fira, del director general de Cultura, Miquel Nadal, qui va manifestar la voluntat de la Conselleria de "seguir potenciant la distribució i comercialització de la producció de les editorials valencianes, tant en castellà com en valencià, no només dins de la Comunitat Valenciana sinó també impulsar la seua projecció en els mercats internacionals".
Des de l'editorial Tu cuento y Tú, Júlia Pérez, ha expressat que és el tercer any que té "la sort de participar en LIBER". "L'estand de les editorials valencianes és un gran aparador per a les petites editorials", ha assegurat, al mateix temps que ha recalcat que "es fan molts contactes, alguns d'ells romanen en el temps i és un gust retrobar-se".
Per a Postdata Edicions, LIBER ha sigut una fira "summament enriquidora en la qual aprendre molt sobre les tendències del sector". "És un esdeveniment essencial en el qual tenim a la nostra disposició una finestra al món gràcies a la presència dels diferents professionals internacionals", ha subratllat l'editorial.
Per la seua banda, Alberto Haller, de Barlin Libros, ha afirmat que estan "molt contents i agraïts" per una oportunitat "tan profitosa": "D'una banda, de tenir reunions cara a cara amb distribuïdors amb els quals ja treballem, en este cas d'Uruguai, Guatemala i Colòmbia. I, per una altra, d'obrir mercat. Hem signat un acord de distribució amb una empresa molt potent a Xile i estem mirant per a tancar també un acord amb una argentina". A més, ha mantingut diverses reunions amb xarxes de biblioteques de diferents països.