Sheinbaum diu que va convidar a Sánchez i no al Rei perquè este no va respondre a la carta d'AMLO exigint disculpa

Archivo - Arxiu - La presidenta electa de Mèxic, Claudia Sheinbaum
Ian Robles/eyepix via ZUMA Press / DPA - Archivo

   La presidenta electa assegura que va parlar amb el cap de l'Executiu "fa un parell de dies" sobre esta qüestió

   MADRID, 25 Sep. (EUROPA PRESS) -

   La presidenta electa de Mèxic, Claudia Sheinbaum, ha explicat hui dimecres que havia convidat al president del Govern, Pedro Sánchez, i no al Rei Felip VI a la seua presa de possessió el pròxim 1 d'octubre perquè el monarca no va respondre a la carta que li va enviar l'actual mandatari, Andrés Manuel López Obrador, el 2019 exigint una disculpa pública d'Espanya pel passat colonial.

   Sheinbaum ha oferit així l'explicació oficial de Mèxic després que el Ministeri d'Assumptes exteriors espanyol anunciara a última hora del dimarts que a causa de la "inacceptable exclusió" del Rei de la invitació a la presa de possessió, el Govern havia decidit no participar en la mateixa "a cap nivell" i per tant no hi hauria representació oficial espanyola.

   En un comunicat difós en les seues xarxes socials, Sheinbaum ha explicat que el juliol passat "es va enviar una nota diplomàtica" convidant a Sánchez a la presa de possessió i de fet ella mateixa va parlar amb el cap de l'Executiu "fa un parell de dies" sobre l'assumpte.

   La presidenta electa ha recordat que l'actual inquilí dels Pins va enviar al març del 2019 una carta a Felip VI en la qual, amb motiu del 200 aniversari de la independència el 2021, plantejava organitzar una "cerimònia conjunta al més alt nivell" i que "el Regne d'Espanya expresse de manera pública i oficial el reconeixement dels agravies causats" durant la Conquesta.

   Així mateix, la carta també apostava, tal com ha arreplegat, per que Espanya i Mèxic acordaren i redactaren "un relat compartit, públic socialitzat de la seua història comuna" amb vista a iniciar "una nova etapa" en la relació "plenament apegada als principis que orienten en l'actualitat als nostres respectius Estats".

   NO VA HAVER-HI RESPOSTA A la CARTA D'AMLO

   "Lamentablement, esta missiva no va merèixer resposta alguna de forma directa, com haguera correspost a la millor pràctica diplomàtica de les relacions bilaterals", ha lamentat la presidenta electa, enlletgint que a més el contingut de la carta es filtrara a la premsa i que fins i tot el Ministeri d'Exteriors publicara llavors un comunicat rebutjant el contingut de la mateixa.

   Després de recordar la "sòlida relació d'amistat, amb importants vincles econòmics, turístics i culturals" entre els dos països i com Mèxic va ser una "destinació generosa per a molts espanyols republicans" en la Guerra Civil, Sheinbaum defensa que la relació bilateral "es beneficiaria amb una renovada perspectiva històrica, concorde al desenvolupament dels nostres pobles i en la qual el reconeixement total a les nostres identitats, siga l'eix d'una relació respectuosa, sòlida i fructífera".

   La presidenta electa ha recalcat que per al seu futur Governe "el reconeixement dels pobles indígenes és fonamental per a continuar avançant en la transformació de la nostra vida pública, doncs és ací on es troba l'arrel de la grandesa cultural de Mèxic", conforme a la proposta de López Obrador per a "reconèixer els drets plens dels pobles i comunitats indígenes i afromexicanas en la Constitució" i aprovada per unanimitat en ambdues càmeres.

   Amb tot, Sheinbaum ha confiat que "esta circumstància, que hui posa de manifest nostra diversitat d'opinions, siga també punt de partida perquè Mèxic i Espanya troben prompte noves vies d'entesa basades en les nostres sobiranies i respecte mutu, en benefici de les nostres nacions i els nostres pobles".

Contador

Leer más acerca de:

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià