El Síndic investiga les actuacions de Justícia i Ajuntaments en els accidents de menors en festejos taurins

Archivo - Arxiu - Bous al carrer en imatge d'arxiu
AYUNTAMIENTO VILAFAMÉS - Archivo
Publicado: martes, 3 septiembre 2024 13:14

   El defensor del poble valencià obri una queixa d'ofici després de tres agafades per asta de bou a menors en dos mesos

   VALÈNCIA, 3 Sep. (EUROPA PRESS) -

   El Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, Ángel Lluna, ha obert una queixa d'ofici amb la finalitat d'"investigar i supervisar" les actuacions de l'Administració, tant de la Conselleria de Justícia com dels ajuntaments, en els accidents patits per tres menors este estiu en festejos taurins. La institució ha recordat en un comunicat que té encomanat, especialment, vetlar per la defensa dels drets de la infància i l'adolescència.

   Segons ha detallat el Síndic, a pesar que la normativa valenciana prohibix "clarament" la participació de menors de 16 anys en els espectacles taurins tradicionals --com bous al carrer--, en estos últims dos mesos han tingut lloc a la Comunitat Valenciana tres agafades per asta de bou de persones menors de 16 anys, amb "greus conseqüències" per a la seua integritat física i malgrat les "nombroses mesures de seguretat que s'establixen en la normativa que regula este tipus de festejos i de la quantitat d'agents implicats en elles".

   Per tant, per tal de determinar si s'ha vulnerat el dret a la protecció de la infància o a la seguretat i salut dels menors, el Síndic ha sol·licitat informes a la Conselleria de Justícia i Interior sobre les conclusions de les investigacions dutes a terme per esta administració autonòmica en cadascun dels festejos taurins en els quals han tingut lloc agafades a menors de 16 anys participants en el festeig.

   A més, sol·licita un informe sobre el grau de compliment de les mesures de seguretat en cadascun dels festejos, així com de si s'ha alçat algun acta per incompliment de la normativa d'espectacles.

   Igualment, el Síndic demana una còpia de les resolucions per les quals s'autoritzava cadascun dels festejos taurins tradicionals, en les quals consten les mesures en matèria de seguretat; còpia de les comunicacions efectuades als organitzadors/directors del festeig; així com de les actes posteriors a la celebració comunicant les incidències.

   Finalment, el defensor autonòmic també requerix un informe dels respectius directors de festejos sobre els fets i, en cas que no consten en l'expedient, que es reclame per a remetre-ho a esta institució.

FACTOR SEGURETAT

   Segons el Síndic, les dades emeses pel Ministeri competent "situen a la Comunitat Valenciana, any rere any, al capdavant de les comunitats autònomes que celebren festejos de bous al carrer". El factor "seguretat" és el nexe que fusiona la tradició amb la correcta execució de la festa i que desemboca en els dos elements "essencials" per a l'adequat desenvolupament de la celebració: ser un esdeveniment popular i l'exigència de responsabilitat en la seua realització.

   No obstant això, assenyala que el passat 27 de juliol un adolescent de 15 anys va patir una agafada durant els festejos taurins de la localitat valenciana de Meliana; el 7 d'agost un adolescent de 13 o 14 anys va accedir al recinte fitat de bous al carrer de Simat de la Valldigna, on va patir una aparatosa agafada i el dia 19 a la localitat de Vilamarxant, un adolescent de 15 anys va tornar a ser cornejat per un bou.

    Davant d'esta situació, la institució recorda que les seues actuacions "tendixen especialment a la protecció dels drets de la infància i de l'adolescència reconeguts per la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets del xiquet, i per la legislació sobre la infància i l'adolescència i dels qui puguen trobar-se en situació de risc d'exclusió o d'especial vulnerabilitat, sense detriment de les funcions que corresponguen al Ministeri Fiscal".

    Per este motiu, en qualitat de defensora dels drets de les persones i, en particular, dels col·lectius "més vulnerables", un dels quals és, sens dubte, el dels menors d'edat, haja decidit obrir una queixa d'ofici "amb la finalitat d'investigar i supervisar les actuacions de l'Administració en este àmbit referit, per si es pogueren veure afectats el dret a la protecció de la infància o a la seguretat i salut dels menors".

    Per això, sol·licita a la Conselleria de Justícia i Interior que en el termini d'un mes remeta un "informe detallat" en el qual done resposta a les seues peticions.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià