Telmo Irureta arriba a Sala Russafa amb "l'humor i sinceritat" de 'Sexpiertos'

Archivo - Arxiu - Telmo Irureta arriba a Sala Russafa amb "l'humor i sinceritat" de 'Sexpiertos'
JUAN DIEGO CASTILLO - Archivo
Publicado: lunes, 6 noviembre 2023 17:04

   VALNCIA, 6 Nov. (EUROPA PRESS) -

   El guanyador al Goya a l'Actor Revelació 2023, Telmo Irureta, arriba a Sala Russafa amb 'Sexpiertos', de la formació basca Tanttaka, que del 9 al 12 de novembre podr veure per primera vegada el públic valenci. L'obra s'inclou en el XIII Cicle de Companyies Nacionals del centre de producció, formació i arts escniques valenci.

   Irureta és coautor d'aquesta pea que tracta amb humor i sinceritat la manera tan diferent d'aproximar-se a la vida quan es fa des d'una cadira de rodes". El punt de partida és la trobada d'un periodista amb parlisi cerebral i una venedora de caramels en plena crisi vital. Tots dos es queden atrapats en un ascensor durant hores. El temps suficient per a descobrir que cadascun est paralitzat de manera diferent davant temes com les relacions personals, les pors o les illusions.

   "El projecte va sorgir després d'un primer treball amb la directora de l'espectacle, Olga Gabilondo. Havíem fet una pea curta en la qual tractvem el tema del striptease. I volíem anar més enll en una obra llarga, on parlrem d'un altre tipus de nuesa, la de l'nima", explica en un comunicat el dramaturg i intrpret.

   Per a obtindre una visió contrastada de la seua experincia vital, es va sumar al projecte el dramaturg Kepa Errasti i la idea inicial va ser evolucionant. "Havíem pensat a fer un espectacle més seriós. Per, en escriure a quatre mans, se'ns escapava l'humor perqu Kepa i jo sempre estem de broma. I, en realitat, crec que acaba sent més atractiu per a l'espectador, a més de facilitar que es fiquen en la pell dels personatges", explica Irureta, qui es mostra feli perqu aquest espectacle es tracta com qualsevol un altre, dins de programacions no específiques, eixint del "gueto" que poden acabar sent els festivals que promouen la inclusió.

   "En aquesta pea hi ha una verdadera integració. Compartim escenari una persona sense diversitat funcional i una altra amb. Viatgem junts, anem als teatres dins de programacions regulars, l'obra arriba al públic i a la crítica com totes les altres", defn el dramaturg i actor, reivindicant eixa possibilitat de fer arribar les seues histries i la seua interpretació a l'audincia com qualsevol altre creador.

   "El meu personatge no sóc jo, encara que té molt de les meues experincies personals, és lgic. Per hi ha coses que hem afegit per a crear escenes que donen joc pel contrast amb la seua companya d'ascensor", descriu Irureta sobre la jove a la qual dona vida l'actriu Miren Arrieta. Una persona aparentment en plenes capacitats que, de sobte, es veu en l'obligació d'haver de cuidar d'algú depenent. Encara que, conforme van passant les hores, la conversa i les situacions en un entorn tan estret, es fa evident que potser la menys preparada per a suportar eixe tancament és ella.

   És un dels clixés que desitja trencar aquesta comdia amb moments dramtics que tracta aspectes en els quals poques vegades es té en compte el punt de vista de les persones amb algun tipus de diversitat funcional, com les relacions afectives i sexuals o la solitud.

   "Quan vaig guanyar el Goya per la meua pellícula autobiogrfica 'La consagració de la primavera' em van arribar crítiques perqu s'alludia als servicis sexuals per a persones en la meua situació. Hi ha molta desinformació, molt prejuí. De sobte hi havia persones en xarxes socials acusant-me de promoure l'explotació sexual de dones quan sóc gai", explica Irureta sense poder evitar un somriure davant els malentesos als quals pot portar el desconeixement.

   En la seua opinió, el problema resideix a debatre aquests temes des de la desinformació, en lloc de fer-ho des de l'empatia. Per aix celebra tindre l'ocasió de posar veu i pell a les persones amb diversitat funcional quan ix a l'escenari i el seu personatge parla de l'amor o la sexualitat.

   "Amb aquesta obra esperem obrir una miqueta la ment del públic. La gent li'l passa molt bé, riu i en determinats moments s'emociona. Per, igual que els personatges, crec que acaba coneixent-se millor a si mateix i als altres. D'alguna manera, fem evident que hi ha barreres amb les quals ens topem tots", conclou l'actor i coautor d'aquesta histria sobre una amistat sorgida de la situació més incmoda i alimentada amb la fora de la sinceritat.

   D'altra banda, la programació familiar i escolar de Sala Russafa acull l'11 de novembre 'La María no te por, el conte', un espectacle de titelles de la formació valenciana Disparatario basat en el llibre homnim de Francesc Gisbert i Dani Miquel, que recorre la mitologia infantil valenciana.

BUTONI, L'HOME DEL SAC I EL TIO CANYA

   Personatges tradicionals com El Butoni, L'home del sac, el Tio Canya o La Quarantamaula, entre uns altres, van apareixent en la inesperada aventura que viu una xiqueta quan va a passar un parell de setmanes a casa de la seua iaia, al barri més antic de la ciutat.

   A mitjanit, escolta els crits del Butoni, qui aquesta vegada no vé a espantar-la, sinó per a demanar-li ajuda. La pesada Bruixa Pinta L'Avorrida ha tancat als xiquets del món mgic dels "Espantacriatures" i María és l'única que pot salvar-los. Així que s'enfrontar a una srie de proves per a alliberar-los en aquesta pea per a espectadors a partir de 3 anys en la qual el titellaire Fede Comín i la contacontes Lorena Comín recreen un univers ple de fantasia, humor i referncies a les narracions orals que han perviscut durant generacions.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià