La treballadora social Ana María Torres advertix: "El suïcidi moltes vegades no es pot predir, però sí prevenir"

Ana María Torres
COL·LEGI OFICIAL DE TREBALL SOCIAL DE CASTELLÓ
Publicado: martes, 10 septiembre 2024 13:12

   CASTELLÓ, 10 Sep. (EUROPA PRESS) - -

   La cap de la Unitat de Treball Social del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló, Ana María Torres, que treballa a la Unitat de Mitjana-Llarga Estada de l'àrea de Salut Mental, ha advertit que el suïcidi és "freqüent i devastador" i que "moltes vegades no es pot predir, però sí prevenir".

    Este 10 de setembre es commemora el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, una jornada a la qual se suma el Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló per a posar el focus en una realitat "en tendència ascendent en els últims deu anys a nivell mundial", especialment després de la pandèmia i que es presenta en edats cada vegada més primerenques, segons assenyalen professionals en contacte diari amb persones en situació de vulnerabilitat i risc amb idees suïcides.

    Així ho ha destacat Ana María Torres, que ha subratllat que el suïcidi és "freqüent i devastador" pel sofriment que provoca en les persones que perden la vida i per la repercussió en l'entorn familiar, per a qui suposa "una cicatriu emocional permanent; moltes vegades no es pot predir, però sí prevenir".

   La seua prevenció, segons ha indicat, "és una responsabilitat que requerix de la participació activa de tota la societat i és la major contribució possible per a ajudar a les persones amb idees suïcides". Per a això, ha incidit que "fan falta polítiques i plans de prevenció i la formació de professionals en aquest àmbit". També ha afegit que és "fonamental el paper dels mitjans de comunicació i xarxes socials parlant de forma responsable per a contribuir a la conscienciació de la ciutadania".

   La treballadora social ha confirmat esta "tendència ascendent" registrada en els últims anys "quant a ingressos o visites a urgències de persones amb trastorns d'ansietat i de depressió, autolesions, temptatives de suïcidi i trastorns per malaltia mental, que ja es venia notant abans de pandèmia i confinament però que, després d'esta, s'han vist acrescuts".

   Ha assenyalat a més que l'edat de debut d'alguns d'estos trastorns "està disminuint i la resposta a les necessitats de salut mental en esta etapa de la vida és clau, ja que més de la meitat de les patologies mentals s'inicien en edats primerenques, per la qual cosa detectar-les i tractar-les ajudarà a prevenir i evitar estes malalties en el futur".

TAXES DE SUÏCIDI EN JOVES, EN ASCENS

   Les taxes de suïcidi en joves d'entre 15 a 29 anys "s'ha vist en ascens els últims anys i el registre d'1.600 casos de conductes autolesivas o suïcida en centres educatius de la nostra comunitat autònoma el 2022, quasi quatre vegades més que el 2019, ha obligat a engegar nou protocol de prevenció en els centres educatius", ha explicat la professional.

    No obstant això, ha recordat que el suïcidi afecta a persones de qualsevol edat, cultura o grup social. "Si bé la freqüència de suïcidis entre els homes quasi triplica al de dones en totes les franges d'edat, els intents de suïcidi són més freqüents entre les dones", ha dit.

   Les taxes del suïcidi augmenten amb l'edat, entre homes a partir dels 45 anys, i en les dones a partir dels 55, ha detallat. Les persones de la tercera edat són les que tenen majors taxes de suïcidi, "encara que socialment no li donem tanta visibilitat com quan es produïxen les conductes en els més joves", ha destacat.

   L'OMS identifica al suïcidi i els seus intents com un dels problemes més "greus" de salut pública, per la qual cosa recomana que siga atès de forma prioritària. Invisibilizado fins fa poc, requerix de respostes, ha advertit esta col·legiada. "Ha d'entendre's des de la prevenció, considerant factors de risc i protecció, així com enfortir la cohesió social entre famílies i comunitat".

   Des d'este enfocament "i partint que no hi ha salut sense salut mental, s'haurien de plantejar accions necessàries i coordinades en els sistemes de salut pública, sanitari i social, així com educació, ocupació, seguretat, justícia i la societat civil", ha defensat.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià