El TSJ desestima la suspensió cautelar de la consulta a les famílies sobre la llengua base sol·licitada per Compromís

Archivo - Arxiu - Imatge de recurs d'un aula escolar.
GVA - Archivo
Publicado: miércoles, 26 marzo 2025 18:54

   Educació destaca que és la quarta vegada que rebutja la paralització i que la consulta "pretenia l'elecció amb absoluta llibertat"

   VALÈNCIA, 26 Mar. (EUROPA PRESS) -

   El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha desestimat la suspensió cautelar sol·licitada per Compromís de l'ordre per la qual es convoca la consulta a les famílies sobre la llengua base, convocada per la Conselleria d'Educació i realitzada entre el 25 de febrer i el 4 de març, "a resultes del que puga jutjar la Sala quan entre en el fons de la qüestió".

   Així, en una interlocutòria al que ha tingut accés Europa Press, la Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa del TSJ desestima la petició en entendre, entre altres motius, que cap dels motius que exposa Compromís i, en rigor, tocantes al fons, es presenten 'prima facie' com a "afectats per vici de nul·litat".

   Entre altres, Compromís sol·licitava la nul·litat per "l'absència de la preceptiva memòria econòmica exigida, per la realització del tràmit de participació ciutadana sense les garanties establides per la llei, per falta del tràmit d'informe de les conselleries afectades" o per "vulneració del dret arreplegat en l'article 3.3 de la Constitució Espanyola, ja que els alumnes dels municipis de predomini lingüístic castellà no tenen garantida la vehicularitat del valencià amb les mesures que s'establixen en l'article".

    A més, rebutja, com exposava Compromís, que "els llistats d'alumnes que resulten d'esta consulta determinaran la distribució d'unitats en cadascuna de les llengües base així com l'adscripció de l'alumnat a les diferents unitats amb caràcter previ a l'admissió per al pròxim curs escolar", la qual cosa "produïx danys de molt difícil reparació o irreparables".

    No obstant això, el TSJ compartix la posició de l'Advocada de la Generalitat i considera que "no s'acredita cap causa objectiva que justifique un efecte negatiu, dany o perjuí irreversible o d'impossible o difícil reparació, ni s'aporta el menor indici del dany que suposaria l'execució de l'ordre", sinó que es realitza "una al·legació més aviat genèrica dels danys sense que existisca causa objectiva que justifique l'efecte negatiu manifestat".

    És més, conclou que "el mandat legal i el procediment de la consulta gaudixen de presumpció de juridicidad en tant no hi haja pronunciament sobre el fons d'ambdues normes" i per això "la suspensió de la citada ordre sí afectaria a l'interès general en impossibilitar l'elecció de la llengua base mitjançant una consulta per al curs 2025-2026, qüestions estes mandatades en la Llei 1/2024".

    D'igual manera, apunta que suspendre l'eficàcia de la vigència de l'Ordre de la consulta pel règim i sistema que la Llei establix, o pels possibles efectes en funció dels seus resultats, "suposaria en certa mesura admetre la inconstitucionalitat de la Llei, funció que només competix al Tribunal Constitucional". Compormís també ha pesentado un recurs d'incostitucionalidad enfront d'esta Llei.

"ELECCIÓ AMB ABSOLUTA LLIBERTAT"

   Sobre este tema, fonts de la Conselleria d'Educació han destacat que que és "la quarta vegada que el TSJ desestima una petició de mesures cautelars davant de la consulta de la llengua base, després de rebutjar les d'UGT, ACPV + Famílies pel valencià i la de CCOO.

   En este sentit, ha recalcat que "sempre" han mantingut que la consulta "pretenia que les famílies triaren la llengua base dels seus fills -més castellà o més valencià- amb absoluta llibertat i convicció" i que "sota s'entenia que certs col·lectius rebutjaren que les famílies tingueren veu i vot".

   A més, recorden que la consulta "es va realitzar amb absoluta normalitat i va llançar un resultat equilibrat --50,53% valencià i 49,47% valencià-- d'acord a la realitat de la Comunitat Valenciana, regió on conviuen dues llengües oficials amb absoluta normalitat". En la consulta van participar el 58,61% de les famílies que estaven cridades al procés.

Contador

Leer más acerca de: