Educació defensa "la llibertat sense obstacles" del procés, que critiquen diverses entitats docents, AMPA i sindicats
VALÈNCIA, 25 Feb. (EUROPA PRESS) -
Unes 570.000 famílies de la Comunitat Valenciana estan cridades, per primera vegada, a participar des de hui dimarts en la consulta per a triar la llengua base --valencià o castellà-- en la qual preferixen que estudien els seus fills i filles.
Esta llengua base serà la que tindrà "un major pes i una major presència en l'ensenyament, i si escau, la que s'utilitzarà perquè l'alumnat aprenga a llegir i escriure".
El procés, que es duu a terme de forma telemàtica, ha arrancat a les 09.00 hores i estarà obert fins a les 14.00 hores del pròxim 4 de març. Fonts de la Conselleria d'Educació han apuntat a Europa Press que a primera hora s'ha donat un moment d'"alta demanda" que ha pogut provocar alguna incidència, però ha sigut solucionada i ja es pot votar "amb normalitat".
El conseller d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha afirmat que, amb la consulta a les famílies sobre la llengua base para els seus fills, "la planificació educativa es farà sobre la base de la voluntat de les famílies, no de l'administració ni d'organitzacions polítiques".
"La clau de la consulta és la llibertat de les famílies, que votaran més valencià o més castellà sense obstacles, segons les seues preferències. És incomprensible que hi haja crítiques al fet que les famílies tinguen veu i vot, a un exercici de democràcia i de transparència total", assenyala en un comunicat.
"La consulta respecta la voluntat de la majoria de les famílies, amb la qual es determinarà quants grups es constituïxen en castellà i quants en valencià. Així, la planificació educativa en cada llengua es farà exclusivament sobre la base de la voluntat de les famílies, a les qui per primera vegada es consulta per a triar la llengua principal dels seus fills", ha reiterat.
El conseller ha explicat que esta situació "suposa un important avanç respecte al model de l'anterior Govern valencià, on era l'administració la que determinava la llengua en cada centre". "La consulta forma part un projecte global amb el qual este Consell pretén retornar la llibertat a l'educació, com s'ha fet amb la gratuïtat de 0-3 anys o amb la implantació del districte únic", ha indicat.
Rovira ha assenyalat que el procés "té totes les garanties per a les famílies". Així, ha recordat que durant la consulta "es garantix la llibertat de triar una o una altra llengua a través del procediment telemàtic i després de votar es genera un justificant a cada persona participant i queda registrat el vot en el sistema".
"Així mateix, es realitzarà una publicació dels resultats, amb les dades anonimitzades, perquè cada persona puga comprovar que el resultat correspon amb allò que ha votat", ha conclòs.
"ARRACONAR" EL VALENCIÀ
No obstant açò, el procediment ha despertat crítiques entre diversos sectors de la comunitat educativa, que han sol·licitat la retirada en considerar que l'objectiu de la Generalitat és "arraconar" el valencià i han arribat a acudir als tribunals.
De fet, ahir dilluns, la Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va denegar la suspensió cautelar de la consulta de la llengua base que havien sol·licitat Acció Cultural del País Valencià i Famílies pel Valencià, juntament amb diversos particulars.
Els magistrats han considerat que l'ordre que regula la consulta és "netament de dret adjectiu" i "complix amb un mandat" de l'anomenada Llei de llibertat educativa, la qual, encara que ha sigut recorreguda davant del Tribunal Constitucional, està en vigor.
En els últims dies hi ha hagut també acusacions creuades de "pressions" per a intentar decantar la balança. Així, associacions de mares i pares d'alumnes, el col·lectiu Famlílies pel Valencià i partits com Compromís han acusat la Conselleria d'Educació de "censura" després que la Inspecció Educativa retirara a Oliva pancartes de centres educatius a favor de l'elecció del valencià en la consulta sobre la llengua vehicular.
Hui mateix, el sector d'Ensenyament d'UGT Serveis Públics PV ha denunciat "la campanya de pressions polítiques" que, al seu parer, la Conselleria d'Educació "està exercint contra els centres educatius a través d'Inspecció educativa" i posa l'exemple d'un altre municipi, Sagunt, on, segons afirmen, estan rebent telefonades i visites de la Inspecció perquè es lleve tota la cartelleria i mesura de comunicació en promoció del valencià de cara a la consulta.
A més, durant el cap de setmana s'han celebrat a les tres capitals de província i altres municipis concentracions a favor del valencià.
En el costat contrari, l'associació Hablamos Español ha exigit a la Conselleria d'Educació que aplique "mesures correctores" per a "restituir el principi de neutralitat" en la consulta de la llengua base que es farà a les famílies de l'alumnat valencià. Especialment, demana que es done ordre als directors dels centres educatius perquè el personal "s'abstinga de participar en cap campanya" relacionada amb el procediment. En cas contrari, l'entitat advertix que ho "impugnarà".
La polèmica es va avivar amb l'enviament d'una carta per part del conseller d'Educació a les famílies, que no va agradar als equips directius, que creuen que s'estan generant "tensions" en els col·legis. L'Associació de Direccions d'Infantil i Primària de l'Escola Pública (ADEP-PV) i l'Associació de Directors i Directors d'IES del País Valencià (ADIES-PV) van manifestar el seu "profund rebuig" a la consulta sobre la llengua base i a la missiva del conseller que, diuen, "transmet una informació parcial i esbiaixada sobre el contingut i les conseqüències" del procediment.
Tampoc l'àmbit polític s'ha lliurat de la discussió. El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, ha animat a votar a favor del valencià perquè "garantirà que els nostres fills parlen les dos llengües".
Estes paraules han enfadat al portaveu de Vox a Les Corts, José María Llanos, qui considera que Mompó, "com a massa dirigents del PP, s'ha equivocat de partit". "És vergonyós q havent aconseguit llibertat per als pares, entre VOX i PP, per a triar per fi la llengua vehicular dels seus fills, este senyor es pose a donar consells, o lliçons. Calla! La llibertat no la regales tu; és ADN de VOX", etzibava el representant de Vox en un missatge en xarxes socials.
En este clima, les famílies poden triar valencià o castellà com a llengua base. Però, què suposa l'elecció? En concret, el representant legal de l'alumnat haurà de contestar a la següent pregunta: "Quina és la seua preferència sobre llengua base d'educació?", podent optar de forma excloent entre valencià o castellà.
VOTACIÓ
Per a votar caldrà accedir al web de la Secretaria Digital i seleccionar el fill/a introduint el Número d'Identificació de l'Alumnat (NIA), que podrà trobar en la fitxa de dades de l'escolar proporcionada amb anterioritat pel centre educatiu.
L'administració educativa ha de garantir que totes les famílies puguen votar i, si en algun cas, hi ha dificultats per a accedir a un sistema informàtic podran fer-ho des dels seus propis centres. A més, en el cas d'alumnat afectat per les inundacions del passat 29 d'octubre i que estiga reubicat en altres centres, la Conselleria ha enviat instruccions per a establir punts d'informació per a facilitar que exercisquen el seu dret.
Tota la informació sobre la consulta es pot consultar en https://portal.edu.gva.es/consulta/es/informacio-es/