VALÈNCIA, 27 Ene. (EUROPA PRESS) -
La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, llança el programa Coneix-te, amb el qual desenvolupa tres eines web d'accés gratuït per a "millorar i incrementar l'ocupabilitat de l'estudiantat a través de l'autoconeixement de competències, habilitats i preferències professionals", explica la vicerectora Ángeles Solanes.
En eixe sentit, destaca que el programa és una eina dissenyada per a identificar el DAFO personal (Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats) i així perfilar un pla d'acció a la mesura que desfaça la bretxa entre el nivell de competències aconseguit i el nivell requerit en el mercat.
El programa Coneix-te (https://uvocupacioconocete.uv.es) és el resultat d'un projecte coordinat per la professora Anabel Fernández i s'integra en l'Àrea d'Orientació del servici d'ocupació de la Universitat de València.
A més, segons apunta Anabel Fernández, l'eina realitza l'anàlisi tenint en compte l'àrea de coneixement seleccionada per la persona que emplena el qüestionari web, que pot ser Art i Humanitats, Arquitectura i Enginyeria, Ciències de la Salut, Ciències Socials i Jurídiques o Ciències. "Sobre el resultat obtingut, permet conéixer quines competències hauríem de treballar per a desenvolupar-nos amb èxit en el mercat laboral, i la mateixa plataforma mostra un diccionari per a entendre millor el resultat", afegix.
En concret, les eines web que es proposen per a l'autoanàlisi de les competències, les habilitats i els interessos professionals de la persona aspirant són, en primer lloc, el Competenciòmetre, l'objectiu del qual és mesurar el nivell de competències transversals comparant-lo amb el nivell demandat pel mercat laboral. Açò permet a la persona corregir possibles desajustaments, així com reconéixer o constatar fortaleses.
El Competenciòmetre, que planteja 50 supòsits sobre l'àmbit laboral, recorda a l'usuari que les competències no són estàtiques, sinó que es poden adquirir, entrenar i desenvolupar. Les competències que avalua són adaptabilitat, aprenentatge i utilització de coneixements, competència en idiomes, competències digitals, comunicació, flexibilitat i gestió del canvi, habilitats socials, iniciativa, lideratge, pensament analític, planificació i organització, raonament deductiu, i treball en equip.
La segona ferramenta és Coneix-te+ que, a través de 80 qüestions, pretén mesurar les característiques personals que influïxen en un acompliment òptim de les funcions professionals. "Coneix-te+ ens permet conéixer el nivell de desenvolupament de les característiques personals que resulten fonamentals per a exercir-se amb èxit en el mercat laboral, com les relacionades amb habilitats socials i el maneig de les emocions, per exemple", comenta la professora.
Esta eina treballa com un suport per al mesurament de característiques personals valorades actualment per les organitzacions empresarials. Sobre este terme, Anabel Fernández emfatitza que, en el món laboral, encara que el coneixement i l'experiència són aspectes indispensables que definixen el professional, és "el comportament, el maneig de les emocions i l'actitud enfront de la vida el que ens permet augmentar les probabilitats d'èxit en el procés d'inserció".
Així, Coneix-te+ pot mesurar habilitats personals, com la implicació, l'autoestima, l'empatia, la gestió del temps, la resiliència o la solució de problemes; habilitats socials, com la influència interpersonal, l'astúcia social, la sinceritat aparent o la xarxa de contactes; i l'ús de l'emoció, per exemple, quant al maneig d'emocions.
Finalment, la nova plataforma d'ocupabilitat proposa l'eina Orienta't+ per a conéixer el grau d'interés i afinitat de l'estudiant per branques de coneixement, camps professionals i modalitats de treball (per compte alié, sector públic o per compte propi) amb la finalitat d'orientar-li, o reorientar-li, en la seua activitat acadèmica i laboral.
Anabel Fernández advertix de què es tracta d'una eina "orientativa" que, després de contestar a 74 frases enfocades a l'àmbit professional, permetrà a la persona usuària realitzar "una interpretació global sobre les branques de coneixement i els camps on podria treballar tenint en compte les seues preferències per determinades activitats"; i recomana: "Obri la teua ment, perquè tens tot un món de possibilitats".
EIXIDES PROFESSIONALS EMERGENTS
El lloc web d'UVocupació oferix, així mateix, un 'site' dedicat a les eixides professionals emergents (https://www.uv.es/uvocupacio/ca/eixides-professionals/eixides-professionals-emergents.html) que estan sent demandades pel mercat laboral i a diferents sectors en auge, com la Indústria 4.0, l'Enginyeria Cloud, Ciberseguretat, Legal Tech, Màrqueting o Comunicació Digital, E-learning, FinTech, Devops Engineer, Compliance, Psicologia Online, Psicologia de l'Aviació, Economia Regenerativa, Especialista en Genètica o Software Developer, entre moltes altres.
Es tracta d'un projecte d'innovació docent a càrrec d'Anabel Fernández i, per a saber més sobre aquestes noves professions, UVocupació posa a la disposició de l'usuari diferents pòdcast i vídeos explicatius que li orientaran en l'elecció de la seua carrera acadèmica i professional.