Utilitzen biòpsia líquida per a estudiar alteracions moleculars després de resistència tractament en càncer colorrectal

Investigadors Incliva
INCLIVA
Publicado: jueves, 19 diciembre 2024 12:01

   VALÈNCIA, 19 Dic. (EUROPA PRESS) -

   L'Institut d'Investigació Sanitària Incliva, de l'Hospital Clínic Universitari de València, ha impulsat un projecte per a millorar la comprensió de les alteracions moleculars que ocasionen la resistència al tractament convencional i la progressió del càncer colorrectal metastàsic analitzant l'ADN tumoral circulant mitjançant biòpsia líquida a nivell genòmic i epigenòmic.

    El projecte, denominat METACC (acrònim de METAstatic Colorectal Cancer)-'Anàlisi genòmic i epigenòmic de l'ADN tumoral circulant per a la detecció de mecanismes de resistència i progressió tumoral en càncer colorrectal metastàsic', serà desenvolupat per Daniel González Camblor, baix la direcció dels doctors Andrés Cervantes i Noelia Tarazona, del Grup de recerca en càncer colorrectal i nous desenvolupaments terapèutics en tumors sòlids d'Incliva, gràcies a una de les ajudes de l'Associació Espanyola Contra el Càncer València dirigides a joves investigadors predoctorales perquè desenvolupen els seus projectes científics en centres de referència a la Comunitat Valenciana.

    Esta ajuda predoctoral està dotada amb 86.370 euros. Malgrat que la malaltia metastásica causa la majoria de les morts per càncer colorrectal, el coneixement sobre ella és encara limitat, havent-se produït relativament pocs avanços en les opcions terapèutiques disponibles que hagen tingut un benefici significatiu en el pronòstic dels pacients, per la qual cosa es requerixen nous enfocaments per a estudiar-la.

    Amb la finalitat d'abordar la seua caracterització d'una forma exhaustiva, el projecte METACC utilitzarà la biòpsia líquida, tècnica que permet analitzar, mitjançant una extracció de sang, l'ADN que ha sigut alliberat pels tumors a la circulació sanguínia i proporciona una visió en temps real del perfil molecular del tumor, capturant millor la seua heterogeneïtat en comparació de la biòpsia del teixit tumoral.

    A més, és una prova molt menys invasiva que la biòpsia de teixit, que actualment és l'estàndard. A partir de mostres de biòpsia líquida preses al llarg de la malaltia en un grup de pacients amb càncer colorrectal metastásico, el projecte buscarà entendre els mecanismes de resistència dels tumors enfront dels tractaments, que no han sigut suficientment estudiats fins ara. Per a això, s'analitzaran tots els gens de les cèl·lules mitjançant una tècnica anomenada seqüenciació d'exoma complet.

    Així mateix, s'examinaran certes modificacions químiques en l'ADN tumoral que poden influir en la resistència del tumor als tractaments (anàlisis epigenòmic). D'esta manera, s'espera comprendre millor com estes marques afecten la capacitat del càncer per a evadir les teràpies.

    A partir dels resultats del projecte, es pretén determinar les alteracions moleculars responsables de la resistència a tractaments convencionals i identificar i validar nous biomarcadores i dianes terapèutiques. Això podria portar a la proposta de noves teràpies i oferir un millor pronòstic per als pacients.

TERCER CÀNCER MÉS COMUNAMENT DIAGNOSTICAT

    El càncer colorrectal és el tercer càncer més comunament diagnosticat a nivell mundial i la segona causa principal de mort per càncer. S'estima que la seua incidència s'incrementarà considerablement per a 2030, amb un destacable augment de l'aparició primerenca entre adults joves menors de 50 anys.

    Aproximadament entre un 15% i un 30% dels pacients es diagnostiquen amb malaltia metastàsica i fins a un 40% dels pacients que inicialment presenten malaltia localitzada acaben desenvolupant metàstasi. El càncer colorrectal metastàsic presenta un pronòstic altament desfavorable, amb una supervivència que se situa entre el 10% i el 15% als 5 anys del diagnòstic.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià