La UV i la Generalitat impulsen un programa experimental d'acolliment de persones amb discapacitat en empreses

Discapacitat i empresa
UV
Publicado: lunes, 31 mayo 2021 12:43

   VALNCIA, 31 May. (EUROPA PRESS) -

   L'Universitat de Valncia (UV), en collaboració amb la Generalitat, ha impulsat un programa experimental d'acolliment de persones amb discapacitat en les empreses. Aquesta iniciativa, promoguda a través del servici UVocupació de la UV i finanat des de l'administració autonmica per mitj de Labora, busca "la inclusió sociolaboral absoluta" d'aquest collectiu.

   Per a aconseguir aquest objectiu s'han plantejat "dos accions claus": "l'acompanyament de la persona inserida en el procés d'incorporació al lloc de treball" i "l'elaboració d'una guia que oferir a les empreses la informació necessria per a resoldre dubtes, així com per a facilitar vies i mtodes d'inserció o desenvolupament professional del collectiu amb discapacitat", segons han informat responsables de la iniciativa en un comunicat.

   Per a participar en el programa, enfocat a l'estudiantat universitari i persones amb titulació universitria i discapacitat (igual o superior al 33%), s'ha d'estar inscrit en UVocupació i tramitar la sollicitud telemtica abans del 30 de setembre a través del portal web http://www.uv.es/uvocupacio.

   Aquest programa experimental s'emmarca "en una de les línies mestres en qu es treballa des del Vicerectorat d'Ocupació i Programes Formatius" de la institució acadmica per a "enfortir l'empleabilitat de l'estudiantat" de la Universitat de Valncia.

   El pla d'acolliment en l'empresa és "un projecte específic d'inclusió sociolaboral de persones amb discapacitat". UVocupació engega aquesta proposta amb la finalitat de "tancar el cicle de desenvolupament personal i professional que es comena en l'Universitat".

   "Els joves amb discapacitat inicien els seus estudis en la UV amb el suport d'UVdiscapacitat, després obtenen l'orientació laboral des del servici d'ocupació on també se'ls ofereix ofertes de treball i, finalment, des d'aquest mateix departament se'ls acompanya en el moment de la seua inserció professional i durant el procés de socialització dins de l'organització empresarial", ha detallat la institució acadmica.

   La iniciativa pretén incrementar la incorporació al món laboral de l'estudiantat i personal titulat universitari amb discapacitat, afavorint la seua empleabilitat i el manteniment en el lloc de treball, a més de promoure la seua autonomia, millorar la seua inclusió social i divulgar el valor afegit dels perfils professionals d'alta qualificació entre el teixit empresarial, han indicat les mateixes fonts.

ACCIONS

   El programa contempla diverses accions amb dos enfocaments. D'una banda i dirigits a les persones candidates als llocs de treball hi ha itineraris individualitzats amb entrevistes ocupacionals per a l'elaboració de perfils professionals; tallers formatius grupales per a la millora del desenvolupament professional i personal sobre competncies transversals (autoconeixement, comunicació, treball en equip), noves tecnologies (xarxes socials, entrevista digital) i teletreball (plataformes, reunions en línia...).

   A a se sumen speed networking amb empreses "per a practicar l'entrevista de treball i així enfrontar amb més garanties futurs processos de selecció". D'aquesta manera, "els participants experimenten una situació real d'entrevista i alhora, amplien la seua xarxa de contactes professionals".

   D'altra banda, es contemplen accions dirigides a les empreses com a prospecció empresarial (difusió i sensibilització dels beneficis de la contractació de persones amb diversitat funcional); servici gratut d'intermediació laboral (portal d'ocupació, anlisi de llocs de treball, cerca i preselecció de candidatures, i frums d'ocupació); i proporció d'informació sobre la contractació de persones amb discapacitat (normativa i beneficis).

   A es completa amb una guia d'acolliment en l'empresa (que es presentar públicament en poques setmanes); seguiment de la contractació; i acompanyament en el procés d'inserció i socialització en el lloc de treball una vegada incorporada la persona candidata dins de l'organització.

PERSONAL TCNIC

   En aquest últim aspecte, personal tcnic especialista orientar a la persona contractada i a l'organització durant el procés d'adaptació laboral i social amb la finalitat d'afavorir la seua autonomia i independncia. A més, el treball d'aquest personal ser conjunt amb la persona inserida i la resta de professionals de l'organització.

   El Pla d'Acolliment en l'Empresa de la Universitat de Valncia s'emmarca en l'última convocatria del Servici Valenci d'Ocupació i Formació Labora per al finanament de projectes experimentals dels servicis d'ocupació de les universitats públiques valencianes, que gestionar la Fundació General de la UV a través d'UVocupació, han agregat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià