VALNCIA, 8 Mar. (EUROPA PRESS) -
Alumnes d'educació secundria i universitries han recorregut aquest 8 de mar els carrers de Valncia per a secundar la vaga feminista estudiantil, convocada pel Sindicat d'Estudiants i Lliures i Combatives, en defensa dels drets de les dones, per a denunciar "el creixement de la lgtbfobia en les aules" i per a reivindicar el paper del moviment estudiantil al capdavant d'aquestes mobilitzacions. "Encara queda molt per lluitar i ningú ens ha regalat res", adverteixen.
Durant la manifestació, que ha comenat en la Facultat d'Histria, s'han escoltat proclames com a "Masclisme i homofbia al racó de la histria", "Si nosaltres parem es para el món" o "Obreras y estudiantes, unidas y adelante".
"Eixim al carrer perqu les reivindicacions segueixen vigents, segueixen assassinant les dones de llarg a llarg de l'Estat Espanyol i a la resta del món, seguim patint violncies masclistes, se segueix impedint l'avortament lliure i gratut en moltes comunitats i províncies i han augmentat els casos de violació i agressions del collectiu LGTBI", ha explicat Ana Isabel Arellano, membre de l'executiva del sindicat Lliures i Combatives, als mitjans de comunicació durant la manifestació.
Arellano ha defs que aquest 2022 "es tornen a prendre els carrers des del moviment estudiantil perqu el moviment feminista est en l'avantguarda de la defensa dels drets socials" i, tal com ha afegit, és "imprescindible" que "els estudiants estiguem al capdavant d'aquestes mobilitzacions".
"DESPRÉS DE LA PANDMIA HA ANAT A PITJOR"
Emma i Lara, les dos pertanyents al Sindicat d'Estudiants i alumnes de secundria, han eixit al carrer per a "protestar per tota la desigualtat que hi ha" i per a denunciar que "no només les coses no van a millor, sinó que després de la pandmia han anat a pitjor".
"Només cal veure les estadístiques o fins i tot preguntar per ací, les dones no se senten segures, ni en el carrer ni a voltes en les seues prpies cases", ha assegurat Emma.
Així mateix, les dos han celebrat l'increment de la presncia de les dones en les carreres de cincies i asseguren que és un "canvi positiu" que es reflecteix a les aules.
No obstant a, Lara ha subratllat que "normalment, les xiques que van a cincies se'n van a mbits biolgics i de cures perqu és el que suposadament est establit, que les xiques han de cuidar als altres", mentre que en la branca tecnolgica, on s'inclouen carreres com a arquitectura o física, "seguixen sent més homes".
"CONTRA LA GUERRA"
La marxa a recorregut, a un ritme velo, els carrers de Valncia fins a acabar amb la lectura del manifest a la plaa de Sant Agustín, a causa de la impossibilitat de finalitzar a la plaa de l'Ajuntament per la celebració de la masclet a les 14.00 hores.
El manifest ha comenat amb una crida "contra la guerra imperialista a Ucrana" i per a denunciar "l'ofensiva militar del rgim de Putin, els bombardejos, la destrucció i el drama que estan vivint milions de dones i famílies ucraneses, i la brutal repressió contra aquells que protesten a Rússia contra el seu rgim autoritari".
"Per també hem de denunciar la completa hipocresia de l'OTAN, de l'imperialisme nord-americ, i de la Unió Europea i els Governs europeus, incls el de Pedro Sánchez, que són part molt responsable del que s'est vivint en aquests moments". "Ja n'hi ha prou de cinisme!", han reclamat.
"REIVINDICAR LA LLIBERTAT PERQU NO ENS MATEN"
Malgrat que la mitjana d'edat de les assistents no superava la vintena, també es veien a professores i mares que acudien per a donar suport a les reivindicacions dels estudiants. És el cas de Lucía, que ha acompanyat a la seua filla de 14 anys perqu "volia vindre a la manifestació i li donaré suport sempre".
Lucía s'ha mostrat optimista i ha assegurat que "si hui hi ha tanta gent, aquesta vesprada la manifestació estar de gom a gom" i ha reiterat la necessitat de "reivindicar la llibertat perqu no ens maten".
Susana, professora de Castelló de Rugat, ha recorregut 80 quilmetres per a acudir a la manifestació amb nims i confiana que enguany les mobilitzacions reunisquen "fins i tot a més gent". I ha assenyalat la necessitat de "seguir educant als nostres fills perqu coneguen la veritat i continuar lluitant pels nostres drets".
Al seu pas per l'Estació del Nord de Valncia, un grup de dones de la Comissió de Cures de l'Assamblea Feminista ha eixit a rebre als i les estudiants entre aplaudiments. "Les hem vist i hem vingut corrent", ha explicat l'activista Marcela Bahamon, qui ha defs la "unitat" en el moviment, perqu "són molts més els punts que ens uneixen que els que ens separen".