VALÈNCIA, 13 Nov. (EUROPA PRESS) -
La Comissió d'Urbanisme de l'Ajuntament de València ha acordat elevar el nivell de protecció de l'antiga presó de dones de la ciutat i proposar la seua declaració com Bé de Rellevància Local (BRL), en la categoria de Lloc Històric d'Interès Local, segons ha informat el consistori en un comunicat.
Així mateix, ha assenyalat que serà la Generalitat Valenciana la institució que aprove definitivament la proposta i que des de la Delegació de Planificació i Gestió Urbana del consistori valencià s'escometran les actuacions administratives necessàries per a la plena efectivitat de l'acord.
L'antiga presó provincial de dones de València és un complex arquitectònic format per tres edificis que ocupen una parcel·la situada al barri de Nou Moles, al districte de L'Olivereta i entre el carrer de Torres, el passeig de la Petxina, el carreró Patriques i el carrer Democràcia.
Les instal·lacions alberguen en l'actualitat el col·legi públic 9 d'Octubre, que compta amb tres classes d'Educació Infantil i sis d'Educació Primària, ha detallat l'Ajuntament.
L'immoble és a punt de complir un segle d'existència. Va ser construït entre els anys 1922 i 1925, segons projecte de l'arquitecte de la Direcció general de Presons, Vicente Agustí Elguero, i baix la direcció conjunta amb l'arquitecte municipal de València, Eugenio López Aracil.
El complex va complir la seua funció com a presó fins que el 1991 la població reclusa va ser traslladada a l'establiment penitenciari de la localitat valenciana de Picassent. Sense ús des de llavors, el 2008 va ser objecte de remodelació per a acollir les instal·lacions del centre educatiu citat.
El cos principal de l'antic recinte carcerari albergava les dependències administratives, els locutoris i les estades destinades al personal. Actualment acull els despatxos del professorat i l'àrea administrativa del col·legi.
El segon edifici, de transició, és un bloc compacte de planta rectangular on es trobaven alguns servicis auxiliars i que quedava flanquejat per dos patis. En este moment acull els mòduls de condícia i, baix rasant, els menjadors escolars.
El tercer edifici, amb una planta "en forma de T molt característica", albergava la zona de reclusió. En el mateix es disposen actualment les aules.
"VALORS HISTÒRICS, ARTÍSTICS I ARQUITECTÒNICS"
Els informes tècnics municipals detallen que l'antiga presó, que compta en l'actualitat amb un nivell de protecció 2, reunix "valors suficients per al seu reconeixement com Bé de Rellevància Local" perquè "es tracta d'un immoble que posseïx valors històrics, artístics i arquitectònics en grau rellevant en l'àmbit local", a més de ser "un edifici estretament vinculat amb la memòria democràtica de la ciutat de València".
El consistori, que ha apuntat que la sèquia de Rovella que discorre pel subsol ja compta amb la protecció de BRL, ha assegurat que el de l'antiga presó de dones és el primer i únic immoble dissenyat en exclusiva per a presó femenina en tota la història de la ciutat.
La Comissió de Desenvolupament i Renovació Urbana, Habitatge i Mobilitat, en la sessió celebrada el 27 de gener del 2020, va acordar que pels tècnics de l'Ajuntament de València es valorara la conveniència d'incrementar la protecció d'este edifici.
"VÍCTOR HUGO"
El consistori va col·locar el 14 d'octubre del 2020 una placa commemorativa en honor de les dones allí represaliadas pel franquisme. Actualment, la web del centre educatiu recorda el passat de l'edifici amb una cita de l'escriptor francés Víctor Hugo: "Qui obri les portes d'una escola tanca una presó", ha afegit l'Ajuntament.