Un viatge immersiu a l'antic Egipte de la mà de 'Tutankamon', en la nova programació de Bombes Gens

Archivo - Arxiu - Experiència immersiva 'Tutankamon'
BOMBAS GENS - Archivo
Publicado: jueves, 10 octubre 2024 17:37

   El centre d'art digital busca consolidar-se en l'ecosistema cultural valencià amb esta proposta i col·laboracions amb festivals

   VALÈNCIA, 10 Oct. (EUROPA PRESS) -

   Bombes Gens Centre d'Arts Digitals proposarà este mes de novembre un viatge immersiu a l'antic Egipte amb 'Tutankamon', l'exposició digital més vista d'Espanya, que pren el descobriment de la tomba del faraó com a fil conductor per a acostar la civilització egípcia a l'espectador a través de la realitat virtual, el metavers, la intel·ligència artificial i reproduccions de peces arqueològiques.

   La vicepresidenta de Bombes Gens, Susana Lloret, ha ressaltat que Bombes Gens continua en el seu objectiu de "generar cultura i mantenir un centre obert a punts públics com siga possible". Esta és la premissa de la nova programació que ha presentat en roda de premsa junt amb el director del centre d'arts digitals, Artur Duart, i el director artístic del centre, Jordi Selles.

   Segons han explicat els seus responsables, el centre d'art digital seguirà així apostanto per les experiències immersives, combinat amb col·laboracions amb festivals de la ciutat i altres propostes de cultura local, per a intentar consolidar-se com un centre de referència de la ciutat, vuit mesos després que iniciara la seua nova marxa unida a les noves tecnologies i després del "fantàstic" acolliment del seu 'Dalí Cibernètic', amb 75.000 assistents.

   'Tutankamon' arribarà a València el 20 de novembre després d'haver-hi assolit 1,2 milions de visitants al seu pas per Sao Paulo, Viena, Munich, Stuttgart, Hamburg, Curitiba, Madrid i Barcelona. "Aquesta exposició immersiva és una de les més grans produccions que hem realitzat i ha tingut un impacte a nivell mundial espectacular", ha destacat Jordi Sellas.

   És una coproducció de Layers of Reality, Som Produce i Stardust International, estrenada en el centre d'arts Escorxador de Madrid al novembre del 2022, coincidint amb el centenari del descobriment de la tomba de Tutankamon. Els seus 2500 m2 la convertixen en la major exposició digital sobre l'Antic Egipte i ha rebut tres premis en la 44ª edició dels Telly Awards.

FILOSOFIA I MITOLOGIA EN LA VIDA I LA MORT

   El director artístic ha ressaltat que aquesta proposta va més enllà del descobriment de la tomba per part de Howard Carter el 1922 i "ens endinsa en la filosofia i mitologia" d'una civilització "amb una capacitat científica i constructiva increïble".

   Junt amb un espai expositiu amb peces arqueològiques que permetran entendre la cultura i context de l'època, Bombes Gens presenta una sala de realitat virtual 360º en la qual "viure en primera persona" el viatge que els egipcis creien que emprenien després de la seua mort.

   A través dels seus espais d'intel·ligència artificial i de l'espai de metaverso "més gran d'Europa", amb tecnologia que "fa dos anys ni existia", el públic també podrà situar-se en el moment en el qual Howard Carter va descobrir la tomba a la Vall dels Reis, acompanyar-ho pels passadissos over com escrivia en el seu dietari en el campament al final del dia.

    Amb una curaduría a càrrec de l'historiador i periodista especialitzat en la cultura egípcia Nacho Aras, 'Tutankamon' compta amb el segell de qualitat del Grand Egyptian Museum del Cairo i va ser triada per a exhibir-se en el famós museu de la capital egípcia que alberga les peces reals del tresor de Tutankamón.

    'Tutankamon' ha explicat també amb la col·laboració de l'estudi creatiu Sila Sveta per a realitzar la seua pel·lícula immersiva i la pel·lícula de realitat virtual 360º, conegut per crear, entre altres, l'espectacle del Mundial de Qatar.

   En paraules d'Artur Duart, "València no té un museu egipci, però és prou important perquè es puga incorporar al centenari del descobriment de la tomba de Tutankamón". Les entrades eixiran a la venda el 16 octubre i aquest dijous s'obri la llista d'espera per a reserves.

EN PRODUCCIÓ

   Paral·lelament, Layers of Reality continua treballant en les dues produccions pròpies desenvolupades específicament pars Bombes Gens i que va avançar el passat mes de febrer: 'La Ruta. Modernitat, cultura i descontrol' i 'València Memòria Fotogràfica'.

   Sobre el fet que encara no es concrete la data d'estrena d'aquestes produccions i de la de Frida Kahlo, que també va ser anunciada, el director artístic ha subratllat que Bombes Gens està concebuda com un "laboratori" en el qual "utilitzar tecnologies i eines que ningú ha fet abans", amb "liberdad de temps" per a programar quan estiguen llestes les produccions, en el desenvolupament de les quals se sol treballar uns dos anys, o deixar en cartell una proposta 12 mesos.

   Així, consideren que no poden "tornar a arrere" presentat l'exposició de Frida Kahlo tal com es va concebre en la seua estrena el 2021 sense incorporar novetats d'avantguarda, en les quals s'està treballant, perquè "en Bombes Gens es veja alguna cosa que no has vsito en cap altre lloc".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià