Zaplana vol remetre el cas Erial a l'Audiència Nacional i el tribunal s'oposa: "El delicte principal ocorre a València"

L'ex-president de la Generalitat valenciana i ex-ministre Eduardo Zaplana (1d) a la seua arribada a un judici pel cas Erial, a la Ciutat de la Justícia de València
Rober Solsona - Europa Press
Actualizado: jueves, 21 marzo 2024 13:12

   VALÈNCIA, 21 Mar. (EUROPA PRESS) -

   L'advocat de l'ex-president de la Generalitat Valenciana i ex-ministre amb el PP Eduardo Zaplana ha sol·licitat que el cas Erial s'enjudicie a l'Audiència Nacional, òrgan que estima "competent" per a tramitar aquest procediment: "A València no ha aparegut un duro del suposat blanqueig de capitals", ha posat com a exemple.

   Aquesta ha sigut la primera qüestió prèvia plantejada pel lletrat de Zaplana en el juí que ha arrancat hui a l'Audiència de València contra l'expresident i altres 14 persones més pel cas Erial, en el qual s'ha investigat el suposat cobrament de més de 10 milions d'euros en comissions derivades de concessions d'ITV i parcs eòlics de la Comunitat Valenciana.

   En la seua intervenció, l'advocat de Zaplana --acusat per al qual el ministeri fiscal demana 19 anys de presó-- ha demanat que s'envie la causa a l'Audiència Nacional per qüestió de competència ja que entén que els presumptes fets delictius es van cometre bàsicament a l'estranger.

   De no enviar la causa a Madrid es podria incórrer en la nul·litat del juí, ha advertit, i ha posat com a exemple una resolució d'una de les peces del conegut com a cas Emarsa sobre la qual l'Audiència va manar a Madrid en haver-se comès el delicte a Andorra. El lletrat s'ha recolzat en més jurisprudència de casos com Petronor i ha recordat que l'Audiència Nacional s'ocupa de suposats casos de corrupció com Gürtel, molt vinculats a la Comunitat, o Púnica i el cas Koldo.

   Enfront d'aquesta petició, el fiscal s'ha oposat i ha defensat que la causa ha de seguir a València perquè "ha de prevaldre la territorialitat on s'ha produït el delicte". "Els fets es van cometre ací, els relacionats amb el suborn. Es paga perquè s'han predeterminat concerts i adjudicacions de caràcter públic i es paguen a València amb independència d'on es trasllade el València", ha dit.

   I ha afegit: "El suborn es va produir amb el simple acord i des de València es van transferir els fons a Luxemburg. Però ací és on es concerten per a l'adjudicació d'una sèrie de contractacions públiques", ha repetit. A més, ha advertit que part dels diners es retornen a Espanya a través d'ampliacions de capitals i de la creació de societats. Sobre la resta de delictes, el ministeri públic ha assenyalat que no es poden anar disgregant: "Són delictes connexos en una única causa".

   El tribunal, després d'escoltar a les parts, ha decidit no acceptar la petició perquè el delicte principal, el suborn, es va cometre a València i els delictes accessoris són connexos i segueixen al principal.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià